fbpx

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Guvernul și USL: România nu mai dă prioritate aderării la Schengen, dacă se amână. Președintele Băsescu: Mă delimitez de aceste afirmații, România își menține întregul interes pentru Schengen

de Sorin Negoiţă 2.3.2013

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si presedintele Traian Basescu

România dă mesaje contradictorii în afacerile europene, după ce, vineri și sâmbătă, pe de-o parte Guvernul și USL au afirmat că nu mai acordă prioritate aderării la spațiul Schengen, dacă la Consiliul JAI din 7-8 martie se mai amână o dată procesul, iar pe de altă parte președintele Traian Băsescu a transmis că se delimitează de afirmațiile guvernamentale, Bucureștiul menținându-și obiectivul de accedere în zona de liberă circulație europeană.

Ce spune Guvernul:

Vineri seara ministrul Afacerilor Europene, Titus Corlățean, a afirmat că România nu va mai fi interesată de procesul de aderare la spațiul Schengen, dacă se va mai amâna odată, în martie, la Consiliul Justiție și Afaceri Europene, accederea.

“Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut”, a declarat Corlățean, la Realitatea TV.

”Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a mai spus ministrul de Externe.

El a explicat că o decizie negativă la Consiliul JAI din martie ar însemna o amânare pe termen nedefinit, în contextul în care anul acesta se desfășoară alegeri generale în Germania, iar anul viitor alegeri municipale în Franța și scrutinul europarlamentar în întraga Uniune Europeană.

“Pot sunt raţiuni de diferite naturi: unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune <<Dom’ne, avem probleme cu migraţia>>, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce”, a acuzat Titus Corlățean.

Ministrul de Externe a subliniat că România a investit un miliard de euro în securizarea frontierelor, îndeplinind condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen.

”Dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile – au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit -, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei, şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces”, a spus Corlăţean.

El a pus la îndoială credibilitatea statelor UE care se mai opun aderării României la Schengen: ”Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a întărit afirmațiile ministrului de Externe, arătând că Titus Corlățean a vorbit în numele Guvernului.

”Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca deizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens”, a afirmat Ponta pentru Mediafax.

”Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregătiţi şi, când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen”, a completat șeful Guvernului, copreședinte al USL.

Anterior, Ponta precizase că există opinia a una-două țări membre UE de amânare a aderării României la spațiul Schengen, la Consiliul JAI din martie.

USL sprijină poziția Guvernului

Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a subliniat sprijinul politic pentru poziția exprimată de guvern referitor la procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

“Eevident suntem alături de poziţia guvernului. România s-a achitat de toate obligaţiile, obligaţii exclusiv tehnice, a cheltuit un miliard de euro, a acceptat pachet de servicii mai severe decât oricare şi şi le-a îndeplinit”, a declarat președintele Senatului, la postul Realitatea TV.

”Se poate trăi şi fără Schengen, sunt ţări în UE, Marea Britanie, care nu vor. România vrea. Sunt perfect de acord cu poziţia primului ministru şi a ministrului de externe – dacă pe principii clare nu suntem admişi, e problema altora”, a mai spus el.

Președintele Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului Corlățean:

Președintele Traian Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului de Externe, Titus Corlățean, șeful statului arătând că România ăși menține înregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea.

”Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 – 8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând”, se arată într-o precizare a Cotrocenilor.

De asemenea, Băsescu îi cere ministrului Corlățean să renunțe la afirmații de acest gen.

”Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Președinției.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.3.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis despre imunizarea populației: Problema se rezolvă cu vaccinarea în masă, nu cu restricții

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că trebuie îmbunătăţită campania de vaccinare şi a mai anunțat că nu poate accepta introducerea de restricții pentru persoanele… Mai mult

Europa

Raport: Xiaomi a devansat Samsung, devenind liderul pieței europene de smartphone-uri

Vladimir Ionescu

Xiaomi a depăşit Samsung în al doilea trimestru al anului şi a ajuns producătorul care vinde cele mai multe smartphone-uri în Europa, potrivit unui raport… Mai mult

Stiri

Licitație ANCPI de 461 mil. lei pentru servicii de cadastru în 300 de localități din România

Vladimir Ionescu

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a scos la licitație un contract de maxim 461 milioane de lei, pentru servicii de înregistrare în… Mai mult

Europa

România vinde Irlandei 700.000 de vaccinuri anti-Covid

Vladimir Ionescu

România vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin produse de Pfizer / BioNtech. Anunțul acordului a fost făcut de premierul irlandez, Micheál Martin, care a… Mai mult

Stiri

NATO prezintă condoleanțe României și se declară îngrijorată de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului

Vladimir Ionescu

Membrii Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a… Mai mult

Europa

Stocurile de semiconductori, la cel mai scăzut nivel din istorie, criza se prelungește în 2022 – director general Infineon

Vladimir Ionescu

Producătorul german de semiconductori Infineon a anunţat marţi că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Noul an școlar începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică

Vladimir Ionescu

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, a afirmat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.… Mai mult