cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul Scholz – program de relansare economică în 10 puncte – mediul de afaceri, neimpresionat

30 august, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat marți un program în zece puncte de relansare a economiei, aflată în declin puternic, ceea ce i-a făcut pe jurnaliști s-o numească „bolnavul Europei”. Programul anunțat de cancelar este un amestec de măsuri mai vechi și alte noi, ambalate într-n pachet de ajutoare fiscale vizând în primul rând întreprinderile mici și mijlocii, IMM-uri, în valoare de șapte miliarde euro pe an, valabil cinci ani până în 2028.

Valoarea este totuși neașteptat de mică, dacă ținem cont că doar pentru dezvoltarea industriei cipurilor, guvernul federal a acordat o subvenție de 20 miliarde euro.

Ceea ce până nu demult constituia locomotiva Uniunii Europene urmează să fie singura țară membră G7 care să încheie anul în recesiune, conform prognozei realizate de Fondul Monetar Internațional.


Cancelarul Olaf Scholz a declarat presei că „este foarte important ca, în această situaţie, să lansăm o ofensivă a Guvernului federal pentru a stimula creşterea ţării noastre, pentru a garanta că întreprinderile îşi iau deciziile (…) în privinţa investiţiilor şi oportunităţilor creşterii în favoarea ţării noastre”

Tensiuni în coaliția de la Berlin

Guvernul de coaliţie de la Berlin – din care fac parte Partidul Social Demicrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) – a adoptat un program de relansare economică în zece puncte, dar care nu i-a impresionat pe analiști.

Tensiunile continue între partenerii de coaliție și îngrijorarea tot mai mare că economia se află într-o perioadă lungă de stagnare au crescut sentimentul de a acționa de urgență. Cu toate acestea, nu totul din acest program este nou. Este de fapt o combinație de măsuri vechi și noi.

De asemenea, Berlinul contează pe o adoptare rapidă a unui proiect de lege privind imigraţia mâinii de lucru calificate, menit să reducă penuriile de pe piața forţei de muncă, şi care urmează să fie supus la vot în Parlament.


Industria a fost lovită puternic în urma creşterii preţurilor energiei, din cauza Războiului din Ucraina.

Iată principalele măsuri ale programului:

  • Principalul element nou este așa-numita Lege a Oportunității de Creștere, care introduce practic deduceri fiscale și stimulente fiscale pentru investițiile în creșterea eficienței energetice, cercetare și dezvoltare.
  • Include, de asemenea, noi reguli de amortizare pentru investițiile în clădiri noi pentru a sprijini sectorul imobiliar și al construcțiilor. Potrivit guvernului, această lege ar trebui să ofere un stimulent fiscal de aproximativ 7 miliarde de euro pe an.
  • Ajutorarea noilor companii pentru majorarea capitalului de pornire cu aproximativ 1 miliard de euro.
  • În rest, programul include Fondul pentru Climă și Tranziție deja anunțat în prealabil, cu peste 200 de miliarde de euro pentru finanțarea tranziției ecologice. Potrivit anunțului guvernului, 100 de miliarde de euro din acest fond vor fi disponibile anul viitor. Programul include, de asemenea, anunțurile obișnuite de reducere a birocrației, investiții în e-guvernare, accelerare a licitațiilor publice și furnizare de energie sigură și accesibilă.

Dar ceea ce este cel mai interesant este ceea ce programul nu conține. Plafonul pentru prețul energiei consumate în unități industriale, discutat în prezent, nu face (încă) parte din program, scriu analiștii de think-tankul ING Think.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: