duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2020

Guvernul României urmează să solicite Comisiei de la Veneția să pună în aplicare procedurile sale interne pentru schimbarea reprezentantului României în acest for internațional.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat în debutul ședinței de guvern că propunerea, ”pe care nu mă îndoiesc că Guvernul nu o va accepta”, după cum s-a exprimat ministrul, se află pe ordinea de zi a reuniunii de joi.

Demersul are directă legătură cu decizia CEDO care a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat statului român.


Tudorel Toader, actual membru al Comisiei de la Veneția, a fost cel care a întocmit un raport de evaluare a fostei șefe DNA, raport pe baza căruia i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcție pe Kovesi.

Președintele a semnat decretul după ce Curtea Constituțională a decis că șeful statului trebuie să respecte propunerea ministrului Justiției.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția, cu un mandat prelungit în 2018.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernul Ludovic Orban va trimite Comisiei de la Veneția un memorandum de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader, reprezentantul României în acest organism consultativ al Consiliului Europei.


Comisia este alcătuită din experți în drept constituțional desemnați de executivul statelor membre în Consiliul Europei. Acești experți ar trebui să fie independenți și nu reprezintă interesele statului ce i-a desemnat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: