vineri

26 aprilie, 2024

28 martie, 2024

Prin Ordonanță de Urgență adoptată joi, Guvernul a renunțat la unele dintre ”măsurile de austeritate” stabilite anul trecut, decizia adăugând anul acesta 380 de milioane de lei la cheltuielile bugetare. Impactul calculat de Finanțe în următorii 5 ani ar fi, potrivit oficialilor, în medie, de 142 milioane lei, anual.

Între măsurile decise joi:

  • Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

  • Personalul care a dobândit calitatea de veteran din teatrele de operații și care nu este invalid, rănit, ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază, între altele, de o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, de 25% din salariul minim brut pentru personalul în activitate și de indemnizație lunară, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflației în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

  • Pentru a nu afecta veniturile salariale aflate în plată pentru majoritatea personalului operatorilor economici se acordă bonusuri (reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană) la valoarea aflată în plată pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi.

  • Companiile de Stat care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 vor putea acorda creșteri salariale, condiționat de prezentarea unui plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară.

  • Se majorează cu 70 numărul total de indemnizații de merit, în contextul în care domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost inclus între celelelate domenii ale culturii pentru care se acordă indemnizația.

  • Se instituie posibilitatea Guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10% din numărul total de posturi aprobate în instituțiile publice.

Guvernul își asigură și baza legală pentru viitoare alte decizii controversate


După cum arată inițiatorii în Nota de Fundamentare, Ordonanța de joi creează temeiul legal ”pentru a se putea elabora în viitor Memorandumuri de exceptare a unor operatori economici de la aplicarea prevederilor capitolului III – Măsuri pentru disciplina economico-financiară, pentru unele categorii de cheltuieli“.

Mai mult, ”având în vedere insuficiența fondurilor publice pentru finanțarea rambursării cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor 2014- 2020 (inclusiv a celor rezultate în urma supracontractării), în contextul marjei bugetare restrânse, precum și a epuizării bugetelor programelor operaționale din finanțare europeană”, asigură ”din pix” surse alternative de finanțare.

Astfel, prin actul normativ se propune:

  • amânarea reîntregirii fondurilor utilizate din Programul Național de Redresare și Reziliență în decembrie 2023, până la sfârșitul anului 2024;

  • continuarea utilizării temporare a fondurilor europene nerambursabile disponibile aferente Programului Național de Redresare și Reziliență, pentru programele operaționale finanțate din fonduri europene structurale și de investiții aferente perioadei de programare 2014-2020

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: