joi

28 martie, 2024

2 octombrie, 2018

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat marți dimineață CCR în legătură cu posibila existență a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), întrucât aceasta nu aplică noile prevederi referitoare la formarea completelor de cinci judecători.

Sesizarea vine cu câteva zile înainte de începerea apelului din procesul în care Liviu Dragnea, șeful pe linie de partid al premierului, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Această ultimă fază a procesului președintelui PSD este judecat de un complet din cinci judecători format pe vechea lege, nu pe baza modificării operate de majoritatea parlamentară pe Legea 304 privind organizarea judiciară.


Componența acestui complet l-a nemulțumit pe Liviu Dragnea, care a făcut în ultimele săptămâni mai multe declarații pe acest subiect și chiar a sugerat că va exista o astfel de sesizare a Executivului PSD – ALDE:

Am auzit că există această intenţie, nu ştiu când şi dacă o vor face, dar cred că este un demers firesc pe care îl face Guvernul. O să vedem dacă se întâmplă.

Nu ştiu pe ce merg, că nu am văzut, poate merg pe conflict între Parlament şi ICCJ, nu ştiu.

Am auzit doar că se intenţionează această acţiune.


În opinia sa, neaplicarea procedurii introduse de Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiției, condusă de Florin Iordache, înseamnă încălcarea legii de către ICCJ:

Legea 304 (privind organizarea judiciară – aici apar prevedrile referitoare la formarea completelor din instențe) nu e în vigoare peste tot, la ICCJ nu e. Acolo se consideră că intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit.

Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile Justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională.

Cu această arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de #Rezist… e vorba de rezistența la aducerea normalității în România.

Noua lege ar însemna o altă componență a completului care judecă Dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea ar avea șansa de a fi judecat de un alt complet, dacă ar fi aplicate noile prevederi ale Legii organizării judiciare. Aceasta a fost promulgată pe 19 iulie, dar nu conține prevederi tranzitorii, astfel încât Colegiul de Conducere al Curții Supreme a decis să nu schimbe anul acesta componența acestor complete de cinci judecători, care se ocupă de dosarele în apel.

Ce prevede vechea lege – completele de cinci judecători sunt conduse de drept de magistrați cu funcții de conducere (președintele ICCJ, vicepreședinții sau șefii de secție), iar ceilalți patru membri și membrii supleanți sunt trași la sorți la începutul anului.

Cele două complete existente pe penal sunt conduce acum de vicepreședintele Iulian Dragomir și de Sorina Mirela Popescu – șef interimar al Secției Penale.

Ce stabilește noua reglementare – magistrații cu funcții de conducere nu mai sunt membri de drept ai acestor complete, componența fiind integral stabilită prin tragere la sorți.

Cum explică președintele ICCJ păstrarea actualelor complete:

Potrivit dispozițiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an.

Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziție tranzitorie, cum are în alte situații care să reglementeze obligația desemnării la sorți de noi complete pentru anul 2018 și să reglementeze situația completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018.

Prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune și respectarea obligațiilor pe care legea le impune în ceea ce privește termenul, data la care acea obligație trebuie îndeplinită.

Or, legea este incontestabilă și lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an.

Inspecția Judiciară cercetează o eventuală încălcare a legii de către președintele ICCJ

Susținători ai guvernanților au atacat deja ICCJ, pe această chestiune, prin intermediul Inspecției Judiciare,  instituție acuzată de magistrați că s-a lăsat transformată într-un instrument folosit de actuala putere pentru a pune presiune pe judecători și procurori.

IJ a fost deja sesizată, de președintele Coaliției românilor din SUA,  pastorul Chris Terhes, cu privire la posibile abateri disciplinare ale Cristinei Tarcea în legătură cu neaplicarea modificărilor privind completele de judecată.

Dosarul

Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna iunie, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare plus interzicerea unor drepturi, pentru instigare la abuz în serviciu. Sentința a fost luată cu majoritate (unul dintre cei trei judecători a dorit achitarea liderului PSD).

Obiectul dosarului – Liviu Dragnea ar fi convins-o pe Floarea Alesu, fostă directoare a Direcției Județene de Protecția Copilului Teleorman, să mențină în funcție două angajate care nu au lucrat nici măcar o zi în această instituție. Ele au încasat salarii de bugetari, dar au munict la organizația PSD Teleorman, ca secretare ale liderului organizației, Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Decizia a fost contestată de procurorii DNA (care solicită pedepse mai amri), precum și unii dintre inculpaţi, inclusiv Liviu Dragnea.

Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD, a fost achitată, aşa cum a cerut şi DNA, după ce şi-a plătit partea ei de prejudiciu: peste 30.000 de lei din totalul de 108.000 de lei. Ea este una dintre persoanele care nu au atacat hotărârea instanței.

„Ieri am asistat la o execuție în masă, au fost condamnați 9 oameni ca să fiu eu condamnat”, declara Liviu Dragnea a doua zi după decizia judecătorilor, într-o primă reacție la noua sa condamnare, care poate anunța sfârșitul carierei politice a acestuia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: