vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2014

Guvernul pregătește un set de măsuri pentru modificarea sistemului de penalităţi, pentru limitarea comisioanelor interbancare, plafonarea plăţilor în numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic şi pentru îmbunătățirea rambursării TVA, a anunțat miercuri premierul Victor Ponta.

„E vorba de modificarea sistemului de penalităţi, de limitarea comisioanelor interbancare, de plafonarea la plăţile în numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic şi îmbunătăţiri la rambursarea TVA”, a spus prim-ministrul.

Pachetul a fost discutat miercuri, în primă lectură, în şedinţa de guvern, şi ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare.


Potrivit unor surse MEDIAFAX, noul sistem de penalități va sancționa cu 10% din diferenţa nedeclarată firmele care prezintă Fiscului venituri mai mici cu până la 10% decât valoarea reală, iar societățile care anunţă venituri mai mici cu peste 10% decât valoarea reală vor fi penalizate cu 25% din diferenţă.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să „stea cu biciul” pe angajaţii ANAF în vederea combaterii evaziunii fiscale şi creşterii veniturilor la buget.

Guvernul a propus Fondului Monetar Internaţional (FMI) introducerea unei bonificaţii pentru plata în avans a impozitelor, altele decât cele locale (pentru care este deja aplicat un astfel de sistem), dar experţii FMI nu au agreat încă măsura, nefiind convinşi de eficacitatea acesteia.

Partea română încearcă să îi convingă pe experţii FMI că veniturile în minus încasate astfel din impozite, ca efect al bonificaţiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat să le cheltuiască cu dobânzile aferente împrumuturilor contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, în lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat sursele.


Dacă ar fi acceptate, bonificaţiile ar putea fi de 10%, ca şi în cazul plăţii în avans a taxelor locale. În prezent, pentru achitarea impozitelor locale în avans, până la sfârşitul lunii martie, suma de plată este mai mică cu 10%.

Potrivit MEDIAFAX, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă care prevede că plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

Guvernul va limita şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: