Ministerul Agriculturii pregătește măsuri de protecție cu aplicare de la 1 ianuarie 2014, de când străinii vor putea cumpăra pe persoană fizică terenuri agricole în România, o condiționalitate vizată fiind imposibilitatea de revânzare a suprafeței în mai puțin de 10 ani de la achiziționare.
”La minister, primim propuneri de la asociațiile de agricultori și alte părți interesate pentru măsurile legislative pe care dorim să le introducem în vederea reglementării pieței funciare, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2014 România trebuie să permită și persoanelor fizice străine să achiziționeze terenuri agricole”, a declarat, vineri, ministerul de resort, Daniel Constantin, pentru cursdeguvernare.ro.
El a susținut că măsurile vizează creșterea competitivității exploatărilor agricole și evitarea speculei cu terenuri.
Potrivit lui Constantin, restricțiile se vor aplica atât străinilor, cât și românilor.
Contactat de cursdeguvernare.ro, secretarul de stat din MADR Daniel Botănoiu a enumerat o serie de măsuri care ar putea să fie introduse în legislație:
- Odată achiziționate pe persoană fizică, terenurile nu mai pot fi revândute decât după 10 ani. Astfel, se urmărește evitarea situațiilor în care persoanele fizice ar cumpăra terenuri fără să le introducă în exploatare agricolă, ci numai pentru a aștepta un moment de creștere a prețurilor, pentru a le vinde la preț de speculă. Măsura ar împiedica, însă, și persoanele fizice române să revândă din terenul achiziționat, în situații-limită în care ar avea nevoie urgentă de bani. ”Moromete, dacă vrea să vândă teren, poate să-și facă o firmă și să-l cumpere pe societate comercială, nu pe persoană fizică. Poți să găsești și alte formule, îl pui gaj și te împrumuți”, a explicat Botănoiu.
- După achiziționarea terenului agricol, persoana fizică va fi obligată să nu îi schimbe destinația timp de cel puțin 20 de ani. ”Dacă vrei să-ți pui celule fotovoltaice sau să-ți faci piscină pe terenul agricol, trebuie să-ți cumperi terenul pe firmă și să-l introduci în evidențele contabile”, a spus secretarul de stat.
- Cei care cumpără terenuri agricole pe persoană fizică va trebui să aibă studii de specialitate în agricultură sau o anumită experiență în domeniu. Secretarul de stat Botănoiu spune că astfel se urmărește creșterea productivității în agricultură. Cine nu are studii de specialitate poate să-și deschidă firmă, să cumpere terenurile pe societate comercială și să angajeze specialiști în agricultură.
- Măsuri de control al prețurilor. Agenția Domeniilor Statului va interveni pe piața funciară pentru a media relația între cumpărători și vânzători. Botănoiu susține că astfel vor fi evitate cazuri în care un șef de asociație de fermieri care controlează sursele de apă dintr-o zonă sistează alimentarea pentru irigarea suprafeței deținute de un anumit membru pentru a-i scădea prețul terenului în scopul achiziționării la un preț mai mic de către președinte. De asemenea, ministerul are în vedere introducerea unor drepturi de preemțiune la terenurile agricole în favoarea proprietarilor terenurilor învecinate sau în favoarea ADS.
Pericolul cumpărării terenurilor de către străini – achizițiile în scopuri acaparative
La Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România a obținut o derogare de șapte ani, însă de la 1 ianuarie 2014 este obligată să permită cetățenilor străini din statele membre ale UE și Spațiului Economic European să cumpere teren agricol, pe persoană fizică, în România.
Liberalizarea poate da naștere unor riscuri privind securitatea alimentară, care au fost evidențiate și la Forumul Economic de la Davos din ianuarie 2013.
În concluziile reuniunii s-a reținut că guvernele trebuie să trateze separat achizțiile de terenuri agricole în scop de investiții și cumpărările în scopuri acaparative (land grabbing).
Astfel, liberalizarea vânzării terenurilor către persoane fizice străine comportă 3 riscuri:
- Cumpărarea de suprafețe mari de teren de către cetățeni din state care au un anumit deficit de terenuri agricole. ”Un stat care nu are resurse caută să-și asigure necesarul de alimente cu resursele altui stat”, a explicat Botănoiu.
- Pot exista state care dețin resurse mari de producție și care au interesul să blocheze producția dintr-o țară concurentă. Astfel cetățeni străini ar putea cumpăra suprafețe mari de terenuri pe care să le scoată din circuitul agricol sau să le lase pârloagă, într-un anumit orizont de timp în care să se producă mutații de prețuri pe piețele regionale de produse agricole.
- Un alt risc ar fi ca unele persoane fizice să cumpere terenuri fără să le exploateze, așteptând creșterea prețurilor pentru a le revinde în profit. Astfel, terenurile agricole respective ar fi scoase din circuitul de producție, cu efecte negative asupra pieței de produse agricole.
10 răspunsuri
– Pina acum , oricare SRL mioritic cu capital strain putea cumpara teren agricol in Romania . Cine garanteaza ca zecile de mii de hectare deja cumparate astfel, sint in scop de investitie si nu acaparativ ?
– Care e diferenta de pericol intre italianul Rossi (sa zicem ) persoana fizica si Rossi SRL (persoana juritica )?
Guvernarea asta mioritica e mereu defazata fata de realitate si vine cu solutii care trebuiau aplicate in 2007 nu in 2013 .
Oricum conditile enumerate in articol pentru a putea cumpara strainii teren agricol romanesc vor cadea la primul proces intentat la UE .
Opiniile d-lui Botanoiu sunt pur si simplu cutremuratoare. Am crezut ca dl. Nita e doar un accident izolat, dar constat ca fenomenul e larg raspandit in guvernul Romaniei.
Masurile propuse – care in esenta revin la o cvasi-natioonalizare – sunt foarte bune.
Propun sa vina intr-un pachet mult mai generos. Bunaoara, masuri similare pot si trebuie aplicate in domeniul auto.
Astfel, membrii guvernului 1) nu vor mai avea dreptul sa-si cumpere decat autoturisme romanesti; 2) chiar si acestea, doar dupa ce fac dovada ca au absolvit cursuri macar de doi ani de mecanici auto; 3) pilotii de curse (si navigatorii lor) vor trebui sa faca dovada a macar 10 ani de cariera profesionista de sofer; 4) masina personala, o data cumparata, nu va putea fi vanduta pentru o perioada de 20 de ani; 5) de asemenea, guvernul va impune norme de consum, astfel incat masina personala sa ruleze minimum 100km/zi; se va interzice cu desavarsire stationarea masinii pentrru mai mult de 24 ore consecutive, sub amenintarea confiscarii.
Acelasi regim se va aplica locuintelor personale (indiferent de numarul lor), electrocasnicelor etc.
Suna complet aberant, dar este exact ce vrea guvernul Romanikii – altfel in perfecta armonie cu dl. presedinte – sa faca cu pamantul ALTORA.
Ne intoarcem in comunismul pur si dur… asta daca om fi plecat de-acolo vreodata cu adevarat.
Din pacate ,inca mai credeti in investitiile straine . Nu sunteti convins ca , in cei 24 ani , scopul lor (al strainilor) nu a fost altul decat sa devenim o piata de desfacere?
numai idei comuniste;cum sa facem sa nu facem;nu ma ingrijorez deloc ca romaniistiu sa gaseasca portitele lasate de inteligenta superioara a guvernantilor marea lor majoritate specialisti in hartie nu in agricultura.
NU TREBUIE VINDUT NICI UN METRU DE PAMINT LA STRAINI .LUATI EXEMPLU DE LA UNGARIA,CARE STIE CA PAMINTUL ESTE ULTIMUL BUN CARE RAMINE UNEI TARI.STRAINII NU VIN SA IMBOGATEASCA PE NIMENI IN ROMANIA.VOR CUMPARA ZECI DE MII DE HECTARE,PE CARE NU LE VOR FOLOSI IN SCOP AGRICOL,VOR FACE IMENSE GROPI DE GUNOI,SAU IN CEL MAI FERICIT CAZ VOR CULTIVA INTENSIV PRODUSE CARE SE CER PE PIATA MONDIALA,SOIA,PORUMB,UTILIZIND CELE MAI NOCIVE SUBSTANTE,FERTILIZANTI,INGRASAMINTE DISTRUGIND SI SARACIND ACELE PAMINTURI PENTRU SUTE DE ANI,,SI NU VA FACETI ILUZII CA VOR ANGAJA LUCRATORI ROMANI,TOTUL SE VA FACE MECANIZAT.IN 10 ANI(PREVIZIUNE OPTIMISTA) ROMANII VOR AJUNGE STRAINI IN PROPRIA LOR TARA,FARA MACAR POSIBILITATEA DE A FACE AGRICULTURA DE SUBSISTENTA.CU PUNGA LA SUPERMARKET SE VA MAI MERGE CIT MAI AI UN BANUT IN BUNUZAR,CIND NU SE VA MURI DE FOAME,PAMINTURILE NOASTRE FERTILE FIIND DEJA VINDUTE STRAINILOR.DE-ABIA ACUM SE VINDE TARA CU ADEVARAT.MORITURI TE SALUTANT…………
Bravooo, veti munci pe terenurile care v-au apartinut pentru arabii din UA.
Vai de capul vostru.
eu cred ca la noi se pregateste o productie grandioasa pentru Discovery Channel, despre macaci in epoca globalizarii si anume:
-cum si-au vandut macacii fructele din pomul de resedinta, apoi frunzele, in continuare crengile ca lemn de foc;
lipsurile si nevoile fiind tot mai mari si mai greu resimtite, o parte au tulit-o sa adune balega de sub pomii
primatelor;
sperand a supravietui cei ramasi au vandut si pomul golas,iar in prezent se pregatesc sa vanda si pamantul in care pomul are radacina.
de fapt, sefii clanului de macaci s-au ocupat cu astea; restul,macacii de rand se consoleaza icu ideea ca sefii sunt mai macaci decat ei.
Ce prostie !Tot comunisti am ramas,cu lozinca nu ne vindem tara”,sa le lucreze taranul roman, sa le are cu calul !oricum terenurile sunt 80 la suta ale strainilor,cumparate pe firma ,italienii au cumparat din 2004 terenuri,asa ca tot le vor vinde,noi totdeauna am fost mai destepti decit toate natiile si am ramas cei mai prosti,lasati sa se liberalizeze numai asa va putea creste pretul terenurilor in Romania.
daca sunt asa destepti sa cumpere statul roman terenurile care stau pirloaga, de la oameni si sa-si dea singuri legi,uniunea europeana,ne va amenda pentru asta ,noi tot timpul suntem mai cu mot,lasati sa vina investitori ca suntem la pamint cu agricultura,stam la mila naturii,nu mai puneti bete in roate strainilor.
Sa fim seriosi, nu teama ca ne rapesc strainii pamanturile stramosesti ii mana pe astia in lupta… ci pe de o parte faptul ca astfel de tranzactii s-ar face fara ei, fara sa le iasa si lor ceva, iar pe de alta parte faptul ca un strain e mult mai greu si mai periculos de manipulat, mintit, furat samd.
Altfel, asa cum au subliniat foarte multi, n-o sa fie nicio invazie de straini, face si asta parte din campania de prostire a oamenilor…
Cine vrea poate si-acum cumpara cat pamant gaseste de cumparat, ca doar nu imposibilitatea de a face un SRL cu capital de nici 50 de euro o sa tina pe cineva in loc…