9 mai, 2016

ucenici-strungarie-latVicepremierul Costin Borc a declarat luni că Executivul pregătește două măsuri de acordare a unor stimulente fiscale pentru companiile care  investesc în educație. Una dintre inițiative va introduce o schemă de deducere pentru cercetare și dezvoltare.

„În domeniul educației avem două inițiative împreună cu Ministerul Finanțelor. Prima este o schemă de deducere pentru cercetare și dezvoltare. Vrem să creăm această schemă cum s-a făcut acum 15 ani în domeniul IT.

În al doilea rând, vrem să stimulăm companiile care vor să investească în domeniul educației. Vorbim despre o responsabilitate corporativă.


Vrem să mergem mai departe și să oferim o schemă de stimulente fiscale pentru ca noi companii să investească în domeniul educației. (…) Când vorbim despre deduceri fiscale, nu vreau să am un discurs populist, dar spun că aceste două proiecte vor aduce mai mulți bani economiei”, a explicat Costin Borc.

Proiectele vor ajuta la calificarea forței de muncă din România, în condițiile unui deficit accentuat care limitează investițiile străine, în pofida salariilor mai mici.

„Unul dintre cele mai grele lucruri cu care ne confruntăm azi este lipsa forței de muncă cu calificare. Calitatea forței de muncă lipsește. Unitățile de producție din România sunt unele dintre cele mai perfomante, dar apare lipsa forței de muncă. Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinație low-cost în domeniul forței de muncă.

Vrem să creăm centre de cercetare-inovație, inginerie, centre de excelență. Vreau să atragem investitori, să stimulăm start-up-urile. Deși pe termen lung vom crea terenul propice pentru investiții, un mediu în care stimularea start-upurilor axate pe inovație este important”, a declarat Costin Borc, citat de Agerpres.


„Este datoria dumneavoastră să vă plângeți de politica fiscală, dar uitându-vă la niște analize comparative veți vedea că lucrurile se îndreaptă într-o direcția bună. Suma rămasă în buzunarul investitorului care face afaceri în România este importantă”, a pledat ministrul Borc în fața potențialilor investitori elvețieni.

O poziție asemănătoare a avut Manuel Costescu, secretar de stat la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public – Privat.

Din punctul de vedere al forței de muncă România este a doua cea mai competitivă țară din Europa – calitatea muncitorilor este similară celei a angajaților din Occident, în condițiile în care salariile sunt mult sub nivelul celor din Vest, a declarat luni Manuel Costescu, citat de news.ro.

“România are o economie în creștere unde sunt respectate toate reglementările Uniunii Europene (…) De aceea, am dori să vă vedem mai prezenți în România. Aveți munți care acoperă 60% din țară.

Noi nu avem suficientă infrastructură de transport și sigur că dorim să accelerăm crearea acesteia.

România are 70 de parcuri industriale. Nu ezitați să veniți în aceste parcuri.

Mai mult, vedem producători de mașini și piese auto care au investit în România, care doresc să proiecteze piesele de mașini aici. Acesta este un progres extraordinar, având o forță de muncă bine pregătită”, a mai adăugat Manuel Costescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: