luni

22 aprilie, 2024

7 decembrie, 2011

Angajatorii primesc de la stat câte 300 de lei pe lună, pe durata contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic pe care îl au la locul de muncă,  potrivit unei hotărâri adoptate marți de Executiv.

Guvernul a aprobat marți Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005, privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 234/2006, a informat Ministerul Muncii.

”Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60% din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002. Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de RON pe luna”, precizează Ministerul Muncii.

Ce mai prevede legislația uceniciei:

  • Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obține un loc de muncă, cu o durată între un an și 3 ani de zile.
  • Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul, nu poate fi mai mare de 30 de zile.
  • Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica.
  • La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat.
  • Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
  • Angajatorul trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului.
  • Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
  • Se simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati.
  • Prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia, dar trebuie sa aiba o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: