Guvernul nu mai negociază anul acesta redevenţele la petrol şi gaze- sistemul actual de redevențe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, un nou mod de taxare urmând să fie introdus, potrivit afirmaţiilor făcute de ministrul Ioana Petrescu pentru Agerpres, abia de la 1 ianuarie 2016.
Ministrul spune că noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu cei mai prestigioşi specialiști în domeniu, după ce au fost solicitate informații și cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, și a fost discutat cu Fondul Monetar Internațional.
La acest moment, spune Ioana Petrescu, există pregătit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi încep consultările cu companiile din domeniu.
“Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament și să-l discutăm cu toată lumea, să fie înțeles și să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puțin un an înainte de toate părțile interesate. Am decis ca de la 1 ianuarie 2015 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri și pentru a trece această lege prin Parlament. Vrem ca această lege să treacă și să fie văzută și de Opoziție, eventual și votată de Opoziție.” a afirmat Ioana Petrescu.
Un nou sistem de redevenţe pentru petrol şi gaze ar fi trebuit să fie aplicat de la 1 ianuarie 2015, sistemul care se aplică în prezent expirând, potrivit legii, în decembrie 2014. Nivelul este valabil din anul 2004, când a fost înghețat, odată cu cumpărarea Petrom de către grupul austriac OMV.
Câteva lucruri sunt de remarcat:
a) România ocupă locul 5 între statele UE ca resurse naturale
b) România încasează din redevenţele percepute la toate resursele naturale exploatate suma de 1,47 miliarde lei, potrivit documentelor oficiale ale ANRM
c) În afară de redevențele la petrol și gaze, celelalte resurse (de la cărbune și minereuri și metale la pietriș și apă) aduc la buget doar 15% ca încasările totale din redevențe
d) redevențele din energie sunt cuprinse între 3,5 și 13,5% din venituri la petrol, respectiv între 3,5 și 13%, la gaze, din valoarea producţiei brute extrase.
O modificare a nivelului redevențelor a încercat și fostul prim ministru Emil Boc, care voia să mai adune fonduri la buget pe timp de criză. Ordonanța nu a fost aprobată pentru că discuțiile cu Petrom pentru majorarea redevenței petroliere au eșuat, valoarea redevenței la petrol și gaze urma să expire la finele anului 2014.
Nivelul câștigurilor este influenţat de producţie
În 2011, suma adunată din redevențe s-a apropiat de 1 miliard de lei (aproximativ 225 de milioane de euro). Ponderea cea mai mare au avut-o redevențele din domeniul petrolier și al gazelor naturale.
În 2012, pe fondul liberalizării prețurilor la energie, dar și din cauza creșterii producției interne de gaz, pentru scăderea dependenței de gazul rusesc, redevențele colectate au fost de 1,4 miliarde lei (circa 300 de milioane de euro).
În 2013, potrivit ANRM, cifra exactă a redevenţelor încasate de statul român din petrol şi gaze este de 1,22 miliarde lei. Valoarea totală a redevențelor a fost de 1,42 de miliarde de lei.
În 2014, potrivit statisticilor provizorii, ANRM a colectat redevenţe petroliere de 570 de milioane lei (130 de milioane euro) în prima jumătate a acestui an. Alte 65 de milioane lei au fost încasate din redevenţa minieră.
Cea mai mare parte a redevenţei petroliere provine de la producătorii de gaze– 318 milioane lei. De la producătorii de ţiţei s-au colectat 252 milioane lei.
Un răspuns
adica: se vor pastra conditiile referitoare la redevente existente in 2004 pentru 11 ani in loc de 10 ani cum stabilise foarte generos Nastase (ca doar nu dadea de la mama lui, dadea de la noi…) !!!
= un mod sofisticat de a prelungi o situatie catastrofala si rusinoasa
= in loc sa rezolve problema asta care ar fi adus in mod normal ceva x100 mEu la buget, Ponta s-a ocupat de tot felul de mizerii in 2014 / discutiile despre care vorbeste D-na Ministru trebuiau incepute din vara sau din 2013 pt a obtine „predictibilitate” / se stia din 2004 ca de la 01 ian 2015 se pot modifica redeventele pt petrol si gaze iar D-na Ministru ne prosteste in 28 noimebrie 2014 ca astea sunt lucruri care trebuie facute cu ceva timp inainte si le mai trebui 1 an !!
cineva trebuie sa raspunda pentru asta ! vorbim de o gaura de sute de mil Euro
si de ce nu a cerut 2-3 luni ??
pana la urma este vorba de dreptul suveran al Statului de a stabili acest nivel de redevente si asta se intampla dupa ce OMV a refuzat brutal orice renegociere in ultimii ani, dar demnitarii Statului ii ofera inca 1 an !!