vineri

19 aprilie, 2024

23 octombrie, 2019

Premierul-desemnat, Ludovic Orban, a încheiat miercuri cu un eșec oarecum previzibil runda de consultări politice premergătoare votului de învestire a guvernului monocolor PNL: Pro România a anunțat că refuză să voteze Guvernul Orban, iar cele 30 de voturi lipsă par în acest moment foarte greu de compensat.

Negocierile, de data aceasta informale, vor continua până în ultimul moment, Ludovic Orban fiind obligat de termenul constituțional să vină joi la Parlament și să depună programul de guvernare și lista cabinetului.

Aritmetica parlamentară negociată oficial

Guvernul Orban are nevoie în Parlament de 233 de voturi. După negocierile politice de marți, Ludovic Orban și-a asigurat, în teorie, 105 voturi. În ordinea negocierilor de marți, acestea vin de la:

  • ALDE, 20 de voturi. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat susținerea guvernului după ce i-au fost acceptate 12 condiții, parte dintre acestea fiind greu de înțeles cum au fost acceptate de PNL
  • UDMR, 30 de voturi. Președintele Kelemen Hunor a afirmat că sunt șanse ca guvernul PNL să fie votat de Parlament, Uniunea urmând să voteze acest nou guvern dacă Ludovic Orban va semna un acord scris care conține condițiile Uniunii. PNL nu a comunicat dacă a fost semnat acest acord, dar este foarte probabil să fi fost semnat.
  • PMP, 15 voturi. În ciuda faptului că speranțele de a fi cooptat la guvernare i-au fost spulberate, este de presupus că partidul condus azi de Eugen Tomac va vota guvernul pentru că o acțiune contrară ar plasa PMP în aceeași tabără cu PSD.
  • USR, 40 de voturi. Decizia susținerii guvernului a apărut în ultimul moment, după ce PNL a semnat un acord politic cu formațiunea lui Dan Barna.  Acordul este, cel mult, unul de palmares pentru ambele formațiuni. Dacian Cioloș a avut o însemnată contribuție la repoziționarea politică a USR față de PNL.

Acestor 105 voturi li se adaugă cele 96 deținute de PNL dar și cele 17 ale minorităților naționale – Varujan Pambuccian garantând încă de acum 2 săptămâni susținerea totală a acestui ”grup”, care, e drept, votează în general cu puterea, oricare ar fi aceasta.

O simplă adunare arată că ”zestrea” de voturi parlamentare a Guvernului Orban este de 218 voturi. Adică, cu 15 mai puțin decât are nevoie.

În căutarea celor 15 bile albe

Fără voturile Pro România (30 la număr), Ludovic Orban poate negocia în continuare cu parlamentari independenți (10) și, individual, cu parlamentari din PSD și Pro România.

Pentru a-și asigura aceste 15 voturi, liberalii se bazează pe ajutorul ALDE, care ar putea acționa inclusiv ca intermediar în aceste discuții informale și speră că intransigența manifestată miercuri de Victor Ponta nu se va repeta și în ziua votului din Parlament.


Conducerea PNL se reunește joi, la prânz, în ședință pentru a aproba lista miniștrilor din noul cabinet, după care va urma o întâlnire a acestora cu președintele Iohannis.

Programul de guvernare și lista cabinetului vor fi depuse joi după-amiază la Parlament, un vor urmând să fie organizat săptămâna viitoare, nu mai devreme de miercuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: