marți

26 martie, 2024

27 septembrie, 2018

Guvernul a adoptat joi proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei, care prevede printre altele transformarea creanţelor bugetare în acţiuni.

Oamenii de afaceri ar putea să scape de datoriile la stat ale companiilor pe care le controlează, deoarece textul dă posibilitatea statului să convertească datoriile în acțiuni la respectiva companie.

Totodată ordonanţa pune obstacole în calea demarării procedurii insolvenţei la companiile cu datorii la stat mai mari de 50%.


Practicienii în insolvență au criticat proiectul pregătit de guvern și au avansat câteva propuneri de modificare. Ministrul de Finanțe l-a acuzat recent pe ministrul Justiției că întârzie aprobarea în guvern a acestui proiect.

”ANAF va avea o procedura clară, ca atunci când legea spune că trebuie facă anumite lucruri, să argumenteze foarte clar cele două variante. În situația în care ia o decizie, să ceară falimentul unei companii, de ce o face, când nu aplica o măsura, de ce nu o face, de ce propune conversia în acțiuni a unor creanțe, care este motivul economic și așa mai departe. Cadrul legal primar este acoperit. La nivel de procedură de lucru a ANAF lucrurile vor fi foarte clare”, a spus ministrul Eugen Teodorovici, la finalul ședinței.

Principalele prevederi:

  • „Planul de reorganizare poate prevedea doar conversia creanțelor bugetare în acțiuni, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
    • 1. să rezulte din conținutul planului de reorganizare, pe baza analizei economicofinanciare, faptul că societatea debitoare își poate continua activitatea, măsura propusă fiind una viabilă pentru societate;
    • 2. să rezulte din conținutul planului de reorganizare faptul că aceasta modalitate de stingere a creanței bugetare duce la maximizarea recuperării creanței statului, faţă de situația intrării debitorului in faliment;
    • 3. conversia să fie integrală si efectuată la valoarea creanței bugetare deținute, ea neputând fi cumulată cu măsura reducerii creanței bugetare.
  • Creditorul bugetar poate aproba planul de reorganizare în care este propusă reducerea creanței bugetare negarantate, reducere fundamentată de administratorul judiciar în cuprinsul planului, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
    • a) măsura de reducere reprezintă modalitatea optimă de recuperare a creanței bugetare negarantate, faţă de situația intrării debitorului in faliment;
    • b) debitoarea deține un fond de comerț care sa îi permită continuarea activității;
    • c) măsura de reducere conduce la viabilizarea societății debitoare;
  • În cazul în care administratorul judiciar propune în planul de reorganizare măsura reducerii creanțelor bugetare negarantate cu până la 50%, creditorul bugetar aprobă planul în situația în care sunt îndeplinite cumulativ criteriile prevăzute la alin. (51) și cel puțin încă un criteriu din următoarele:
    • a) să rezulte un nivel de cel puțin 50% al obligațiilor fiscale curente datorate pe perioada executării planului de reorganizare față de nivelul mediu anual al acestora înaintea intrării în insolvență;
    • b) societatea debitoare trebuie să desfășoare o activitate de interes public;
    • c) societatea debitoare trebuie să desfășoare o activitate strategică într-o anumită ramura economică.

„Modificările din legislaţie au rolul de a stopa unele practici abuzive, precum insolvenţele repetate, în scopul de a eluda plata obligaţiilor către parteneri şi la bugetul de stat”, a afirmat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.


Premierul a invocat faptul că peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa.

„În aceste condiţii, venim cu un set de reglementări care să facă mai eficientă procedura insolvenţei. Avem în vedere atât asigurarea condiţiilor pentru redresarea firmelor viabile, cât şi protejarea banilor publici prin recuperarea creanţelor la bugetul de stat”, a mai spus premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: