sâmbătă

27 aprilie, 2024

1 aprilie, 2011

Guvernul va stopa în anul 2011 creşterea cu 33% a salariilor tuturor cadrelor didactice inclusiv în cazurile în care justiţia decide majorarea, potrivit unui act normativ discutat, joi, în primă lectură, de Executiv.

Potrivit premierului Emil Boc, prin această măsură, Guvernul va economisi aproximativ 500 de milioane de euro, care ar fi fost cheltuiţi pentru plata majorării cu 33% a salariilor dascălilor şi cu punerea în executare a sentinţelor, până la finalul acestui an.

Totul a început în 2008 înaintea campaniei electorale, când Parlamentul a votat  o lege prin care se majorau cu 50% salariile cadrelor didactice,, lege promovată de cabinetul Tăriceanu. Însă tot guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care majorarea a fost limitată la 17%. Ordonanţa a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, fapt care a condus la un val procese urmate de decizii ale instanţelor de judecată care au acordat multor cadre didactice şi restul de 33 de puncte procentuale din majorarea salarială prevăzută de lege.


În iunie 2010, Guvernul Emil Boc a redus cu 25% toate salariile din sectorul bugetar, inclusiv ale profesorilor, iar de la 1 ianuarie 2011 a operat o majorare cu 15% a salariilor brute în tot sistemul unitar.

În condiţiile acestea, în România este nevoie, în aplicarea legii salarizării unitare, să venim cu un act normativ şi să spunem foarte clar că atât îşi poate permite ţara în aceste moment să plătească pentru profesori: 17% majorarea din 2008 plus majorarea de 15% care s-a acordat pentru toţi bugetarii la salariul brut din luna octombrie. Pentru acesta este nevoie de un act normativ. L-am discutat astăzi în primă lectură, va fi la avizare la CES săptămâna viitoare şi după avizul CES-ului vom lua decizia finală de promovare a acestuia în Parlament, în una din formele prevăzute de Constituţie”, a explicat premierul Emil Boc, joi, după şedinţa de guvern.

Actul normativ ar putea să fie adoptat şi prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, urmând ca Executivul să decidă săptămâna viitoare modalitatea de promovare, după ce Consiliul Economic şi Social îşi va da avizul.

”Există şi  posibilitatea asumării răspunderii, decizia va fi luată după ce vom avea avizele la dosar”, a spus Emil Boc.


La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că actul normativ va fi un proiect de lege, pentru care au fost deja obţinute avizele juridice.

Avizele juridice pentru această lege sunt obţinute, concluzia este, aşadar, că nu există o problemă juridică. Pe fond, ceea ce am a vă răspunde este următorul lucru: nu se pune problema în România a nerespectării unor hotărâri judecătoreşti, crearea unei baze legale noi pentru repere salariale înseamnă că, din aceea dată, salarizarea se face pe baza legii”, a spus Funeriu.

 

Scurtă istorie a măririi şi micşorării salariilor dascălilor

 

În toamna anului 2008, Parlamentul a votat Legea 221/2008 privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Fiind chiar în pragul campaniei electorale, legea a trecut chiar dacă nu era sustenabilă, ajungându-se chiar la situaţia hilară ca ministrul de atunci al Educaţiei, Cristian Adomniţei, să promoveze legea în guvern şi să voteze împotriva ei în Parlament.

”Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt astăzi, nu vom mai avea bani pentru investiţii, în condiţiile în care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adică întregul buget al Ministerului de cheltuieli de capital. Acest lucru este o realitate şi este obligaţia mea de ministru să o spun”, spunea atunci Adomniţei.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea majorării salariilor profesorilor, pe 24 octombrie 2008.

”Am considerat că această lege este oportună pentru că, între toate partidele, s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari”, explica Băsescu.

Guvernul Tăriceanu a adoptat, însă, o ordonanţă de urgenţă prin care majorarea salariilor profesorilor s-a făcut doar cu 17%, însă Curtea Constituţională a respins actul normativ.

În urma deciziei Curţii, mulţi dintre profesori au câştigat în instanţă şi restul de 33 de puncte procentuale din majorare, obligând autorităţile locale să efectueze păţile.

Acest fapt a făcut ca în judeţele Suceava şi Botoşani fondurile de salarii ale autorităţilor locale, pentru profesori, să fie epuizate la începutul anului 2011, mii de cadre didactice rămânând cu salariile neplătite de două luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: