cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul legislativ și Parlamentul executiv: 60% din legile trecute prin Parlament sunt Ordonanțe și Ordonanțe de Urgență

15 iulie, 2013

Deși guvernul emite legislație doar în baza mandatului pe care i-l dă legislativul (Parlamentul), actele aprobate de cele dăuă camere parlamentare prima sesiune a actualei legislaturi arată o inversare a atribuțiilor. Peste 60 la sută din legislația trecută prin Parlament îl reprezintă Ordonanțele și Ordonanțele de urgență emise de guvern, în diuda faptului că actuala majoritate guvernamentală nu are problele cu opoziția, controlând 70% din mandate.

Astfel, potrivit unei monitorizări făcute de politicieni.mediafax.ro, din informaţiile de pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, rezultă că 60% din cele 205 acte normative aprobate de Senat în prima sesiune a actualei legislaturi sunt ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, doar 11% din actele aprobate fiind propuneri legislative ale parlamentarilor.

La Camera Deputaţilor, din cele 220 de proiecte devenite legi în 2013, 142 (63%) se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, arată analiza.


Din aceleaşi date publice rezultă că, deşi 60% din actele aprobate de Parlament anul acesta au fost emise de Guvern, această instituţie a iniţiat doar un sfert din proiectele înregistrate în aceeaşi perioadă la cele două Camere parlamentare.

În sesiunea care s-a încheiat în 26 iunie, Senatul a înregistrat 411 proiecte de lege şi propuneri legislative, din care circa un sfert (107) reprezintă ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege iniţiate de Guvern. Alte 304 proiecte şi propuneri au venit din partea parlamentarilor, în principal de la deputaţi (168), restul fiind propuse de senatori (48) sau fiind comune, respectiv sprijinite de membri ai ambelor camere parlamentare (88).

În aceeaşi perioadă, Senatul a adoptat 205 dintre proiectele şi iniţiativele primite, jumătate dintre acestea – 123- fiind ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, 58 – proiecte de lege iniţiate de guvern şi doar 24 propuneri legislative ale parlamentarilor. Conform aceloraşi surse, 50 dintre ordonanţele aprobate de Senat au fost înregistrate în actuala sesiune, altele 12 depuse anul acesta fiind în lucru la comisii ori în plen.

Senatul are acum în lucru 284 de acte normative, din care jumătate (146) au fost doar înregistrate şi nu au fost repartizate comisiilor, în timp ce altele 95 se află la comisii, 38 au fost trecute pe ordinea de zi, iar cinci urmează a fi reexaminate.


În acelaşi interval, la Camera Deputaţilor, au fost înregistrate 243 de iniţiative privind acte normative, din care un sfert au fost ordonanţe (10) sau ordonanţe de urgenţă (47). Din cele 220 de acte normative aprobate de Camera Deputaţilor şi devenite legi în 2013, în jur de 140 se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

Camera Deputaţilor mai are în lucru, în acest moment, 356 de iniţiative şi proiecte de acte normative depuse în 2013 sau în anii anteriori, din care 276 sunt la comisii, 46 au fost ori sunt pe cale să fie incluse în ordinea de zi, 22 sunt la reexaminare ori mediere, iar 12 sunt în control al constituţionalităţii.

Conform datelor publice, în legislatura anterioară, în perioada februarie – decembrie 2012, Senatul a înregistrat 444 de iniţiative şi proiecte de acte normative, din care 125 au fost ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă. În aceeaşi perioadă, la Camera Deputaţilor, au fost înregistrate 474 de iniţiative şi proiecte de acte normative, din care 119 au fost ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.

În prima sesiune din această legislatură, pentru adoptarea actelor normative înregistrate, Senatul s-a reunit în plen în 37 de şedinţe, Camera Deputaţilor în 48 de şedinţe, iar numărul şedinţelor comune pe care cele două Camere ale Parlamentului le-au avut este de 12. În şedinţele în plen, senatorii au lansat 1.792 de declaraţii politice, interpelări şi întrebări, în timp ce numărul declaraţiilor politie, întrebărilor şi interpelărilor venite de la deputaţi se ridică la 1.977.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: