vineri

29 martie, 2024

16 octombrie, 2018

Premierul Giuseppe Conte

Guvernul italian a aprobat luni seara bugetul pe 2019, acesta prevăzând, potrivit Financial Times, creșterea cheltuielilor sociale, reducerea vârstei de pensionare și o creștere a deficitului care prefigurează o dispută cu autoritățile de la Bruxelles pe tema respectării regulilor UE.

Italia are însă șanse bune ca proiectul să îi fie aprobat de către Comisia Europeană: guvernul italian a avertizat Bruxelles-ul că este obligat să își respecte promisiunile făcute în campania electorală, iar dacă Comisia Europeană insistă să împiedice onorarea acestor promisiuni atunci Italia va respinge la rândul ei proiectul următorului Cadru Financiar Multianual al UE.

Bugetul 2019 pregătit de actuala coaliție de guvernare din Italia ridică ținta de deficit la 2,4% din PIB, destul de departe de pragul maxim de 3%, dar semnificativ mai mare decât ținta de 1,8% stabilită în bugetul pentru anul în curs. Disputa cu Bruxelles apare în condițiile în care, pentru statele cu grad mare de îndatorare așa cum este Italia (datoria publică este de 133,3% din PIB), recomandarea UE este ca acestea să țină deficitul cât mai aproape de zero.


Până acum, reacția Bruxelles-ului la informațiile privind filosofia bugetară italiană a fost una nervoasă, comisari ai UE amenințând că proiectul de buget propus de Italia va fi respins. Această poziționare a generat un adevărat război al declarațiilor între Roma și Bruxelles.

Comisia Europeană urmează să analizeze în următoarele două săptămâni cadrul financiar propus de Italia și, teoretic, îl poate respinge și poate cere guvernului să îl refacă.

Începând cu 2013, de când a primit dreptul de a superviza bugetele pregătite de statele membre ale Zonei euro, executivul european nu a obiectat niciodată asupra unui proiect de buget.

Coaliția de guvernare din Italia afirmă că majorarea cheltuielilor statului este esențială pentru a stimula creșterea economică și pentru a adresa ratele înalte de sărăcie întâlnite în cea de-a treia economie a UE. ”Acest buget onorează promisiunile guvernului și menține ordinea conturilor publice”, a anunțat premierul Giuseppe Conte după ședința cabinetului său.


Printre noile măsuri anunțate de guvernul de la Roma se află un venit minim garantat, o amnistie fiscală parțială promisă celor cu datorii la stat și reducerea taxelor pentru profesii liberale. Comisia Europeană afirmă însă că acest buget va duce la o nouă creștere a datoriei publice și nu va impulsiona economia italiană așa cum susține guvernul de la Roma.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: