joi

2 mai, 2024

21 ianuarie, 2015

loteriePersoanele fizice rezidente şi nerezidente care au împlinit vârsta de 18 ani şi deţin bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii în ţară vor putea participa, din iulie, la „Loteria bonurilor fiscale”. Potrivit Mediafax, bugetul total alocat pe şase luni din acest an urmând să fie 10 milioane lei.

Loteria Bonurilor Fiscale este o măsura pentru combaterea evaziunii fiscale care funcționează în Argentina, Colombia, Puerto Rico, Taiwan, Slovacia, Malta, Portugalia și este în curs de implementare în Polonia.

Detalii tehnice

Vor fi extrageri lunare și vor fi acordate 160 de premii în bani, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF. Proiectul de OUG, inițiat de fostul ministru Ioana Petrescu, nu prevedea valoarea premiului, dar MFP a precizat în decembrie că valoarea premiului va fi în jur de 1.200 lei. Premiul este impozabil.
Ministerul Finanţelor Publice va stabili fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale .


Loteria va fi organizată în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni şi va consta în extragerea aleatorie a unui număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA, şi o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care este organizată Loteria, în vederea acordării de premii în bani.

Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015.

La extragerile lunare vor participa bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii, iar la extragerile ocazionale participă bonurile fiscale emise în intervalul calendaristic anterior organizării extragerii, stabilit prin ordin al ministrului Finanţelor.

Un bon fiscal este considerat câştigător dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu OU 28/1999
  • sunt lizibile toate informaţiile obligatorii, aşa cum sunt prevăzute de OU 28/1999
  • are valoarea totală fără subdiviziunile leului, exprimată în monedă naţională, egală cu valoarea extrasă
  • a fost emis în ziua extrasă
  • nu are menţionat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului
  • a fost emis pentru vânzarea de bunuri şi/sau prestări de servicii către persoane fizice

Cum se revendică un premiu


Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), alături de copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului şi de o declaraţie al cărei model va fi aprobat prin ordin al ministrului Finanţelor, până la 30 aprilie 2015. Revendicarea va fi posibilă în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.

În termen de 10 zile de la expirarea perioadei, unităţile teritoriale transmit către ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.

Premiile vor fi virate de către Ministerul Finanţelor în cont bancar deschis la o instituţie de credit din România pe numele câştigătorului, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu până la 60 de zile, în situaţiile în care există suspiciuni de fraudă.

O persoană va putea revendica un singur premiu aferent unei extrageri, iar premiile vor putea fi revendicate doar de persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

„În cazul în care într-o lună calendaristică nu există niciun câştigător, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare”, este procedura pregătită de Guvern.

Astfel, valoarea câştigătoare aferentă unui bon va rezulta prin împărţirea fondului de premiere la numărul bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen.

Guvernul susţine totodată că Loteria bonurilor fiscale, deşi presupune, similar activităţilor de natura jocurilor de noroc, selectarea aleatorie a unor rezultate cu utilizarea unor mijloace de joc de tipul urnelor, roţilor (mijloace de joc de tip loteristic) în vederea desemnării unor câştigători cărora li se atribuie premii în bani, nu este un joc de noroc, întrucât dreptul de participare nu este condiţionat de plata unei taxe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: