Unul dintre factorii care vopr influența revenirea salriilor bugetarilor în anul 2012 la nivelul de dinainte de tăierile din 2010 se referă la volumul plăților pe care Guvernul trebuie să le facă bugetarilor care au obținut sentințe judecătorești favorabile privind drepturi salariale revendicate, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, la o videoconferință cu prefecții.
De asemenea, posturile din sectorul bugetar vor fi blocate și în anul 2012, pentru încadrarea în plafonul cheltuielilor de personal de 7,2% din PIB.
”Un prim factor l-am amintit: continuarea politicilor de ocupare a unui singur post din şapte care se vacantează. În al doilea rând, să ne asigurăm că în 2012 avem o creştere economică de cel puţin 3,5%. În al treilea rând, să ne asigurăm că ne încadrăm în deficitul bugetar de 3% în 2012. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să stabilim cât, cum şi ce procent din acele sentinţe judecătoreşti se pot plăti în 2012 şi în anii următori, pentru că şi la preluarea guvernării în 2008 avem peste două miliarde de lei sentinţe pentru justiţie care au fost lăsate de guvernul Tăriceanu”, a spus Boc.
El a menționat că față de nivelul din decembrie 2008, Guvernul a disponibilizat 165.473 din sectorul bugetar, personalul din acest sector ajungând acum 1,233 de milioane de salariați la nivelul lunii iunie 2011.
Șeful Guvernului a subliniat că Executivul va evita măsurile populiste, mai alespe fondul crizei datoriilor suverane din Europa și după ce agenția Standard&Poor’s a scăzut ratingul SUA.
”România are nevoie de maximă precauţie şi de evitarea oricăror politici populiste. După cum ştiţi, America a fost la 12 ore de a fi în situaţia să nu poată plăti pensiile, iar recent Agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat ratingul de ţară al Americii. Nici în Europa apele nu sunt încă liniştite şi ţări precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultăţi”, a spus Boc.
Primul-ministru le-a mai spus prefecților că România are totuși o datorie publică mai mare decât trei state din Uniunea Europeană.
”România are, la şase luni în 2011, un nivel al datoriei publice de 31,4% din PIB, deci stăm bine la acest capitol, dar suntem încă departe de a ne bucura. Doar trei ţări din UE au un nivel al datoriei publice în PIB mai scăzut decât România. Este vorba de Luxemburg, Estonia şi Bulgaria”, le-a spus premierul prefecților săi.
Boc trimite controale, după ce s-au desfăcut 162.000 de contracte de muncă noi
Premierul Emil Boc a cerut controale ale inspecțiilor teritoriale de muncă, după în piață ce au fost desfăcute 162.000 de contracte de muncă ce fuseseră încheiate după 1 mai, dată de la care a intrat în vigoare noul Cod al muncii.
La videoconferința cu prefecții, premierul a arătat că în perioada 1 mai-4 august, datorită noului Cod al muncii și controalelor, au fost încheiate 821.692 de contracte de muncă, din care 65,9% sunt pe perioadă nedeterminată, iar 34,1% pe perioadă determinată.
”Vestea, oarecum, mai puţin bună este că în perioada 1 mai – 4 august au încetat 162.480 contracte de muncă, adică 19,7%. În cifre reale, deci, avem în momentul de faţă 659.212 contracte de muncă ce s-au încheiat în perioada 1 mai – 4 august; repet, dacă am scăzut de acolo pe cele care au încetat. Şi aici vreau să trag un prim semnal de alarmă şi să mă adresez prefecţilor şi şefilor de Inspecţia Muncii: continuaţi acţiunea de combatere a muncii la negru şi intensificaţi controalele împotriva evaziunii în acest domeniu. Cele 162.000 de contracte de muncă care au încetat, din cele 821 de mii, au printre cauze şi credinţa unor întreprinzători că această acţiune de combatere a muncii la negru este doar una temporară şi încheie contracte pe o lună sau două, după care îşi pot continua evaziunea în domeniul muncii”, a spus Emil Boc.