cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul ezită „revoluția fiscală”, sindicatele continuă protestele

6 noiembrie, 2017

Sindicatele continuă programul acțiunilor de protest și declară că nu vor renunța până când Guvernanții nu vor abandona ideea transferării contribuțiilor sociale la angajat.

De altfel, există și revendicări specifice, în funcție de sectorul în activează sindicaliștii nemulțumiți, care nu au legătură cu modificările și completările la Codul fiscal.

De exemplu, membrii Sindicatului Autoturisme Dacia organizează marți un miting de protest pe platforma de la Mioveni, iar pe listă se află două revendicări suplimentare:

  • obligativitatea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură
  • demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, considerată vitală pentru păstrarea producției de la Pitești

„Vor participa membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia de pe platforma Mioveni și de la furnizori (…) Măsurile preconizate de actuala guvernare aduc atingere nivelului de trai al românilor, batjocorind sudoarea cu care ne câștigăm pâinea noastră și a copiilor noștri, amanetându-ne viitorul! Este vital pentru viitorul nostru și al copiilor noștri să-i determinăm pe guvernanți să renunțe la planurile de a ne lua banii !”, spun sindicaliștii într-un comunicat.

CNSLR – Frăția strânge semnături pentru greva generală

La confederația CNSLR – Frăția a început votul în organizațiile județene pentru declanșarea procedurilor pentru grevă generală.

Luni, de exemplu, filiala Mureș a decis aprobarea calendarului activităţilor obligatorii necesar declanşării grevei generale. Auexistat doar două abțineri în Consiliul Județean Extraordinar al liderilor din Mureș.

În toată țara se strâng semnături, termenul limită fiind 17 noiembrie, când se va trece la următoarea etapă.


În interiorul confederației (acuzată mereu că este apropiată a PSD) a apărut însă o scindare – Federația Sanitas susține inițiativa celor de la centru, însă nu semnează pentru grevă generală, fiindcă este în negocieri cu autoritățile pe subiectul salarizării celor din sistemul de sănătate.

Cei de la Sanitas au suspendat protestele, pe 26 octombrie, și nu participă la strângerea de semnături.

În schimb, cei de la cartel Alfa, una dintre cele mai mari confederații, a anunțat că sprijină demersul colegilor de la CNSLR – Frăția.

Blocul Național SIndical (BNS) avea în program un miting de amploare în Capitală, undeva în jurul datei de 11 noiembrie.

Solidaritatea Sanitară – Aproape 86% din angajații din sănătate consideră necesară greva generală

Dacă Sanitasul nu dorește grevă generală, Federaţia Solidaritatea Sanitară, afiliată la CNSLR Frăția, va participa la orice protest de acest gen, după ce a consultat angajații din sistem.

Rezultatele sondajului realizat:

  • 96% dintre salariaţi s-au pronunţat împotriva transferului contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului
  • 85,33% din salariaţi sunt de părere că este necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate
  • 80% din salariaţi intenționează să participe la o asemenea grevă generală
  • 68% dintre aceştia cred că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil.

Medicii de familie nu vor lucra pe 15 noiembrie – doresc minim 10% din FNUASS

Medicii de familie acuză discriminarea, comparativ cu personalul medical de la stat. Dacă bugetarii au primit numeroase majorări în ultimii doi ani, fondurile pentru medicina primară au rămas cu mult în urma creșterii sumelor colectate în Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS).

Din 1999, bugetul Fondului a crescut de 18,1 ori, în timp ce alocările pentru asistența medicală primară – de doar 12 ori, astfel încât, medicina primară primește acum 5,83% din buget, în loc de 8,78%.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, solicită pentru 2018 minimum 10% din FNUASS total.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: