joi

9 decembrie, 2021

Guvernul exclude să repatrieze rezerva de aur de la Londra

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 februarie, 2020

Guvernul nu este de acord cu repatrierea rezervelor de aur, scrie Adevărul, punctul de vedere al executivului fiind emis după ce a primit de la BNR calculele privind aducerea în țară a aurului depozitat la Londra.

Repatrierea costă 1,4 milioane de lei, adică mai mult decât custodia timp de 20 de ani în banca Angliei, după cum arată BNR.

În răspunsul trimis Guvernului, BNR mai arată că, anual, costul custodiei reprezintă 0,004% din valoarea aurului. România are 103 tone de aur, care, la finalul anului 2018, valorau 3,7 miliarde de euro.


Aproximativ 60% din cantitate se află la Banca Angliei, dar în custodia BNR, ceea ce înseamnă că banca din Marea Britanie nu poate face nimic cu aurul României.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea privind repatrierea aurului a fost inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae și presupune ca 90% din aurul României de la Londra să fie adus în țară. Inițiativa legislativă nu a fost susținută de președintele Klaus Iohannis și nici guvernul Orban nu este de acord cu repatrierea aurului.

Curtea Constituțională (CCR) a respins în iunie 2019, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate. Astfel legea a fost consacrată drept constituțională.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

De studiat graficul de mai jos: el reprezintă o parte a analizei apărute în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare nr. 88 (titlurile și autorii – LINK...

rrr