Guvernul, după decizia CCR: Retragem banii necheltuiţi de la 810 primării, iar la 847 mai analizăm - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Guvernul, după decizia CCR: Retragem banii necheltuiţi de la 810 primării, iar la 847 mai analizăm

25 mai, 2012

Guvernul retrage banii acordaţi de fostul Cabinet Ungureanu în cazul a 810 primării, iar pentru celelalte 847 cărora li s-au acordat fonduri se va analiza ce sume se vor putea retrage, în urma deciziei Curţii Constituţionale, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

”Am verificat la Ministerul de Finanţe, din 1.657 de unităţi administrativ-teritoriale cărora Guvernul Ungureanu le-a dat bani din fondul de rezervă, în 810 dintre acestea nu se înregistra nici un fel de arierat şi de sumă necesară pentru cofinanţarea unui program european. La cele 810 putem, fără niciun fel de problemă, să luăm toţi banii înapoi. Rămâne să explice fostul guvern de ce a dat bani la 810 primării PDL şi UDMR care nu aveau nici un fel de datorii înregistrate şi nici un fel de program care să fie cofinanţat”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

El a arătat că nu primesc banii înapoi primăriile cărora li s-au retras deja fonduri.


În cazul celorlalte 847 de primării care au primit fonduri de la Guvernul Ungureanu, actualul Executiv trebuie să facă verificări dacă este vorba de bani pentru datorii ori cofinanţarea unor fonduri europene sau este vorba de bani pentru campania electorală.

În acest caz, Guvernul analizează încă 215 milioane de lei, din care ar putea să retragă sume, premierul subliniind că în acest caz este vorba de primării care figurează cu arierate, dar Guvernul nu deţine informaţii exacte dacă au folosit banii pentru arierate sau ‘pentru altceva’. Pe 16 mai, Guvernul anunţa că poate să recupereze de la primării 387 de milioane de lei ca sume necheltuite din totalul de peste 648 de milioane de lei acordaţi de fosta guvernare.

Premierul critică Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

Ponta a acuzat Curtea Constituţională că este „neprietenoasă” faţă de Guvernul USL, iar despre Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, prim-ministrul a spus că acesta trebuie să apere populaţia României, nu să-şi plătească datoriile faţă de cei care l-au numit în funcţie.

Declaraţiile lui Ponta vin în contextul în care, la sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a decis că Guvernul poate retrage de la primării doar sumele necheltuite şi care nu sunt grevate de arierate sau care urmează să fie folosite în proiecte europene, din banii acordaţi de fostul Guvern Mihai-Răzvan Ungureanu.


„Din fericire, Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum e cu noul Guvern, nu mi-a zis că nu am voie să iau înapoi aceşti bani”, a spus Ponta, referindu-se la fondurile necheltuite de primăriile fără datorii şi fără proiecte europene.

El a reproşat Curţii Constituţionale faptul că a intervenit asupra ordonanţei sale de urgenţă prin care se retrag banii de la primării, deşi anterior judecătorii acceptaseră în trei rânduri o ordonanţă de urgenţă a fostului Guvern Boc, din decembrie 2008, prin care se retrăgeau fonduri care fuseseră acordate de fostul Cabinet Tăriceanu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Ordonanţa pe care am adoptat-o în prima şedinţă de guvern este o ordonanţă identică ca şi conţinut cu OUG 223/30 decembrie 2008, adoptată de Guvernul Boc, care, sigur, atunci prevedea recuperarea unor sume de bani de la alte autorităţi administrativ-teritoriale decât cele conduse de PDL. Respectiva ordonanţă a domnului Boc, pe care dacă nu mă înşel mă critica zilele trecute pentru OUG 15/2012, a fost atacată de trei ori în faţa Curţii Constituţionale. Toate cele trei decizii resping excepţia de neconstituţionalitate. În cazul Guvernului Ponta, Curtea Constituţională nu mai e la fel de consecventă. Probabil dacă era tot Guvernul Boc rămânea consecventă. Nouă ne spune că nu mai putem să luăm înapoi toţi banii necheltuiţi, ci doar anumiţi bani”, a acuzat Ponta.

Referitor la Avocatul Poporului, premierul a invocat posibilitatea ca acesta să fi comis o greşeală sesizând Curtea Constituţională.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr