miercuri

8 mai, 2024

20 mai, 2015

victor ponta infrangereGuvernul a decis miercuri, prin ordonanță de urgență, desființarea Autorității Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), sarcinile instituției urmând să fie preluate de o nou-înființată Agenţie Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

Argumentarea deciziei conține referiri la proasta funcționare a ANRMAP, instituție care s-a aflat însă, de la înființare, în coordonarea directă a prim-ministrului.

Guvernul recunoaște că Victor Ponta nu este un bun coordonator

Oficial, ordonanţa a fost introdusă pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului la iniţiativa Ministerului Finanţelor.


Ordonanţa este argumentată prin faptul că absenţa unei „coordonări susţinute şi eficiente” în domeniul achiziţiilor publice poate prezenta riscuri în ceea ce priveşte suspendarea plăţilor la nivel orizontal până la finalizarea unor acţiuni menite să ducă la o reformă sistemică.

Un alt argument invocat este că au fost identificate o serie de deficienţe ale sistemului achiziţiilor publice, precum faptul că în cadrul acestuia funcţionează entităţi cu rol de autoritate ce uneori îşi suprapun responsabilităţile, încarcă din punct de vedere administrativ cadrul operaţional, iar responsabilitatea decizională a acestor entităţi este mult diluată şi că, din acest motiv, se impune stabilirea unui nou cadru instituţional, care să permită o mai bună colaborare a instituţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice cu eventualii participanţi la procedurile de achiziţie publică.

ANRMAP s-a înființat în 2005 prin Ordonanță de urgență, modificată prin Legea nr. 111/2006, ca instituție publică, în subordinea Guvernului și coordonarea directă a prim-ministrului.

Principii legate de noua agenție

Noua agenție va funcţiona în subordinea Ministerului Finanţelor, care trebuie să finalizeze în următoarele 90 de zile modul de organizare, de funcţionare, structura organizatorica şi numărul maxim de posturi al noii agenţii.


Principalele obiective ale noi agenţii sunt, conform actului normativ, formularea la nivel de concepţie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achiziţiilor publice, stabilirea si implementarea sistemului de verificare si control a aplicării unitare a dispoziţiilor legale şi procedurale în domeniul achiziţiilor publice, precum si monitorizarea funcţionarii eficiente a sistemului de achiziţii publice.

Agenţia va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: