marți

16 iulie, 2024

22 septembrie, 2015

ponta streletAutoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor în țara vecină, a anunțat marți premierul Republicii Moldova Valeriu Streleț.

Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova, a mai declarat marţi, la debutul şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean, care se desfăşoară la Neptun, că „o apropiere de România este o apropiere de Europa”, acesta fiind crezul politic după care se ghidează.

„Pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova- conform datelor anului 2014, schimburile comerciale au depășit cifra de 1,2 miliarde de dolari şi ne dorim ca România să devină și principalul investitor, sau cel puțin să fie în top trei investitori, din Republica Moldova- am inițiat demersuri ca pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, când vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspirațiile noastre”, a afirmat premierul Streleț, citat de Agerpres.


Premierul din Republica Moldova a mai afirmat: „N-o să ezit în a spune că o apropiere de România este o apropiere de Europa. E crezul guvernului pe care îl conduc”, a conchis premierul moldovean.

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit marţi în şedinţă comună, în staţiunea Neptun, şedinţa fiind condusă de prim-ministrul Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ.

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că România este dispusă să ajute din punct de vedere financiar Republica Moldova, în contextul în care la ședința comună de la Neptun se discută și condițiile în care se va acorda un împrumut rambursabil autorităților de la Chișinău.

„Sunt confruntări și sunt probleme importante pentru cei care guvernează și la Chișinău și la București însă vreau să zic că atunci când e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiți în România. (…) Dacă România acum azi și-a plătit tot împrumutul către FMI și nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o țară împrumutătoare de obicei, dar, dacă aveți nevoie, bineînțeles, răspunsul nostru este da și vă sprijinim în aceste momente. (…) România nu este o mare putere dar este o țară care poate să vă sprijine pe dvs. și care trebuie să o facă în continuare”, a afirmat prim-ministrul român.


La rândul său, premierul moldovean Valeriu Streleț a spus că ajutorul financiar acordat de România vine „într-un moment crucial pentru Republica Moldova”.

„Mulțumim pentru deschiderea de a ne oferi un sprijin financiar rambursabil într-un moment crucial pentru Republica Moldova, valoarea și condițiile căruia le vom discuta în ședința de astăzi, înțelegând că efortul de reformă pe care îl depunem noi la Chișinău va avea succes atunci când noi vom fi susținuți în aceste demersuri inclusiv și financiar de cei mai fideli și mai apropiați prieteni ai Republicii Moldova”, a spus Streleț.

Agerpres, care citează surse politice, anunţă că suma aflată în discuție este de 150 de milioane de euro, cu rambursare în cinci ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: