joi

25 aprilie, 2024

11 octombrie, 2012

Inflație va crește până 5% la sfârșitul anului, îndeosebi din cauzaprețurilor la alimente, iar impactul secetei asupra PIB este încă incert – se arată într-un raport al guvernului despre situația economică a anului 2012.

„Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente. Inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse”, prevede raportul guvernamental.

Arieratele sunt preconizate să scadă la 9 miliarde de lei, față de 13 miliarde la cât se ridicau la sfârșitul trimestrului I.

Bugetele


Veniturile bugetului general consolidat estimate a se realiza în anul 2012 sunt în sumă de 197,5 miliarde lei, reprezentând 32,5% din produsul intern brut. Din acestea, circa 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene şi 185,5 miliarde lei reprezintă venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri încasate din economia internă, reprezentând 30,5 % din produsul intern brut.

În totalul veniturilor bugetului general consolidat, veniturile din taxa pe valoarea adăugată reprezintă 26,2%, contribuţiile de asigurări sociale 25,8%, impozitul pe venit 10,8%, veniturile din accize 10,4%, iar veniturile nefiscale 9,3%.

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a veniturilor bugetului general consolidat se regăseşte, în principal la:

  • bugetul de stat – 47,5%
  • bugetele locale 25,8%
  • bugetul asigurărilor sociale de stat 24,8%.

Din veniturile bugetelor locale, cotele defalcate din impozitul pe venit reprezintă 28,5%, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu destinaţii speciale prevăzute de lege (finanţarea învătământului preuniversitar de stat, asistenţă socială şi investiţii în infrastructura locală) reprezintă 28,6%, iar subvenţiile alocate, în principal, pentru investiţii reprezintă 8,2%.


De remarcat că 28,1 din veniturile la bugetele de asigurări sociale vor proveni din subvenții acordate de stat pentru echilibrare.

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a cheltuielilor bugetului general consolidat se înregistrează la bugetul de stat (53,2%). La bugetele locale se înregistrează o pondere de 24,7%, iar la bugetul de asigurări sociale de stat de 23,1%.

Deficitul bugetului general consolidat, în termen de plăţi, estimat pe anul 2012 la 13,66 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Pentru anul 2012 produsul intern brut se va majora cu aproximativ 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 miliarde de lei, menţionează sursa citată. Potrivit raportului, motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%.

„Având în vedere evoluţia înregistrată de comerţul exterior în primele 8 luni ale anului 2012 (export de bunuri +0,7% şi import +1,2%), se estimează că exporturile şi importurile de bunuri se vor majora în anul 2012 cu 2,1%, respectiv cu 2,0%”, mai indică raportul guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: