vineri

19 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2016

cassGuvernul ia în calcul modificarea Codului Fiscal pentru a elimina prevederea ce instituie obligativitatea plăţii CASS de către persoanele care nu realizează venituri.

„Guvernul ia în calcul modificări mai multe legate de Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale (…) Nu soliciţi contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine de cum soliciţi contribuţiile de sănătate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decât salariul minim (…) Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm acest caracter de obligativitate al contribuţiei, aşa încât să nu fim în situaţia în care persoane care într-adevăr sunt fără venituri să încalce principiul justei aşezări a sarcinii fiscale”, a declarat miercuri Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului.

El a precizat că executivul va realiza până la stârşitul acestei luni, începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea articolului 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, „pentru că şi din punct de vedere constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale”.


Lămuririle vin după ce secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara recent că este inadmisibil să existe atât de multe persoane „fantomă”- trei milioane – care nu au declarat niciun venit şi nu există din punct de vedere fiscal, dar care reapar în statistici numai atunci când beneficiază de servicii medicale.

Potrivit actualelor reglementări din Codul Fiscal, persoanele care nu realizează venituri vor trebui să plătească o contribuţia de asigurări sociale de sănătate în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie, respectiv 57 de lei pe lună, pentru a avea calitatea de asigurat.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia secretarului de stat, Suciu a răspuns că „nu se pune problema în termeni de demisie”.

„Domnul Biriş este unul din reputaţii specialişti în legislaţie fiscală. Declaraţia domniei sale are o problemă de formă şi o problemă de fond. Problema de formă a sesizat-o şi domnia sa, şi-a cerut scuze pentru cei care au considerat că se simt jigniţi de o anumită formulare.


Dar tocmai această formulare, din păcate, a împiedicat să se înţeleagă exact despre ce e vorba pe fond în chestiunile legate de contribuţiile la asigurări de sănătate. E vorba de acel articol care într-adevăr are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta şi nici măcar nu l-a luat în calcul până acum pentru că nu a fost la guvernare. Este din vară, asumat prin consens la nivelul Parlamentului.

Sigur, e treaba guvernului de acum să clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului să aibă o altă interpretare a acestui articol, decât cea care rezultă din lege şi asta este interpretarea care rezultă din lege”, a precizat Suciu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: