sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2021

copii la joacaUrmătoarea creştere a alocaţiilor pentru copii, cu 20%, va avea loc de la 1 ianuarie 2022, conform unui amendament depus de liberali, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

PSD a anunțat deja că va contesta modificarea la CCR, situație în care Guvernul este pregătit să emită o nouă OUG de amânare aplicării acestei creșteri a alocațiilor pentru copii.

„Coaliţia îşi menţine angajamentul de a realiza dublarea alocaţiilor conform legii. Am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanţei care a trecut de Senat şi e în dezbatere la Camera Deputaţilor. (…) În cazul în care va fi atacată la Curte (legea – n.r), Guvernul trebuie să fie pregătit să emită ordonanţă de urgenţă”, a declarat, luni seara, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Coaliţiei de guvernare, citat de Agerpres.


Întrebat despre majorarea din iulie, pentru care Guvernul a alocat bani în Legea bugetului din acest an, Ludovic Orban a răspuns:

Banii respectivi cu siguranţă la rectificarea bugetară o să fie alocaţi spre zone unde sunt necesari – cheltuieli în investiţii, sănătate, educaţie. (…)

Menţinem acea majorare care este stabilită prin legea care a fost adoptată în Parlament, a fost etapizată şi vor creşte de la 1 ianuarie 2022, prima tranşă. Urmează să decidem în funcţie de resursele bugetare care va fi ultima tranşă.

Alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, anunța, la începutul anului, Ministerul Finanțelor, iar conform OUG 123/2020 la finalul acestor creșteri, valoarea lor va fi dublată comparativ cu 2019.

(Citiți și: „Alocațiile pentru copii: de la instrument politic la cifrele necruțătoare privind sărăcia”)


Luna trecută, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că nu există resurse care să permită încă o creștere anul acesta.

Guvernul a decis anul trecut ca alocațiile să fie mărite de două ori pe ani, astfel încât în 2023 să se ajungă la dublarea sumei – 300 de lei pentru toți copiii între 2 şi 18 ani, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Ministerul de Finanţe a calculat anul trecut un impact financiar de 6,7 miliarde de lei.

PSD contraatacă: proiect de lege pentru majorarea alocațiilor

PSD va depune, săptămâna aceasta, în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii la nivelul adoptat în 2020, a anunțat marţi prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul PSD va prevede creșterea alocațiilor de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi.

Gabriela Firea precizează că majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 care eşalonează dublarea alocaţiilor, dar ministrul Muncii, Raluca Turcan, a confirmat că Guvernul Cîţu nu a prevăzut în buget banii pentru a doua tranşă de majorare a alocaţiilor, prevăzută de la 1 iulie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: