Premierul interimar Nicolae Ciucă a anunțat vineri că va aloca 20 milioane de lei Primăriei Municipiului Bucureşti, din fondul de rezervă al guvernului, pentru a spori capacitatea echipelor de mentenanţă şi reparaţii la reţeaua de termoficare.
În acest fel, spune Nicolae Ciucă, va fi scurtat timpul în care locuitorii Capitalei nu au apă caldă şi căldură.
Premierul interimar, primarul Capitalei, prefectul Capitalei, miniștrii Economiei și de Interne și reprezentanți Termoenergetica şi Elcen au discutat vineri, după ședința de guvern, despre situația din București, acolo unde în multe cartiere locuitorii nu beneficiază de căldură și de apă caldă.
”Am luat cu toţii act de toate problemele cu care se confruntă, nu este o situaţie deloc uşoară, sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar astăzi am identificat împreună cu Ministrul Finanţelor suma necesară astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii şi în felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi astfel echipele Elcen împreună cu cele de la Termoenergetica să poate să fie permanent în teren şi să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat că problemele din această perioadă în Capitală sunt generate de o avarie la centrala sud a Elcen. În declarațiile sale, Virgil Popescu a repetat acuzațiile la adresa fostelor administrații care au ignorat lucrările de întreținere ale sistemului de termoficare.
„Iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa”, a mai spus ministrul Economiei.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că în urma discuţiei avute cu premierul interimar a fost reconfirmat planul pe termen lung de redresare a sistemului termic al Bucureştiului.
„De-a lungul timpului, Elcenul a tras semnale de alarmă asupra degradării constante a reţelei. Ce se poate face? Poţi să faci înlocuiri de reţea de avarie, care sunt obligatorii, sunt găuri mari care apar, ceea ce Termoenergetica face azi, însă per total ele nu fac decât să rezolve pentru o zi, două zile, o săptămână, două săptămâni pentru că presiunea e aceeaşi, acel segment de conductă este suprasolicitat şi va crăpa în altă parte. Ce trebuia să facă administraţia în această vară şi nu a făcut, era prin echipele pe care le are să înlocuiască de ordinul a 100 de metri de conductă cu conductă nouă şi asta s-ar fi simţit. Din păcate, nu putem să facem asta azi. Să înlocuieşti unul, doi, trei metri de conductă durează o zi şi asta înseamnă să decuplezi cinci, şase blocuri şi e suportabil şi oricum obligatoriu, dar să înlocuieşte 100 de metri înseamnă să decuplezi zece blocuri o săptămână, două, ceea ce nu se poate face iarna”, a spus primarul Capitalei.