joi

2 mai, 2024

13 mai, 2014

Guvernul a şters, marţi, datoriile a 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război,

Anularea obligaţiilor fiscale a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă, în nota de fundamentare fiind invocat inclusiv actualul context regional geopolitic care “impune întărirea capacităţii de apărare” a României.

Nivelul acestor datorii a fost estimat pentru cursdeguvernare.ro de către surse din Ministerul de Finanţe la “peste 300 milioane de euro”.


Motivul pentru care a fost emisă ordonanţa a fost explicat de premierul Victor Ponta înaintea şedinţei de guvern: “Vreau ca prin măsuri premise de legislaţia europeană să sprijinim industria de apărare, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită- nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem şterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, şi să relansăm acest sector esenţial pentru economia românească”.

Lista beneficiarilor

Guvernul arată în ordonanţă că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment.

Conform Mediafax, acest fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării “în timp real” a intereselor esenţiale şi ale siguranţei naţionale.

“În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO”, se arată în document.


Guvernul face referire şi la necesitatea respectării ţintei indicative privind nivelul plăţilor restante convenit cu FMI.

Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Guvernul susţine că de prevederile ordonanţei vor beneficia doar companiile de interes strategic, care au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Pe aceste considerente, Executivul a decis anularea obligaţiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii, şi a accesoriilor administrate de ANAF şi neachitate până în prezent, datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat.

În acelaşi timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Ordonanţa mai prevede însă că, dacă societăţile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

În urmă cu două săptămâni, agenţia MEDIAFAX a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, după ce un proiect în acest sens a fost pregătit încă din februarie 2011.

În forma de acum 3 ani, era prevăzută ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare cu argumentul că o normă UE permite protejarea interesului militar naţional şi că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.

Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare era prezentată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: