Chestiunea

Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult

03.12.2019

Interviu

Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult

03.12.2019

La obiect

PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%

Procentul analfabetismului funcțional al tinerilor de 15 ani din România a urcat cinci puncte procentuale, în medie, pe toate cele trei discipline, de la 39%… Mai mult

03.12.2019

La obiect

Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Guvernul a schimbat reguli de impozitare în HoReCa cu 2 zile înainte de termenul-limită de depunere a declarațiilor fiscalee

de Vladimir Ionescu 24.7.2017

Firmele din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor trece de la plata impozitului specific la impozit ”micro”, începând cu luna august, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Potrivit unei analize realizate de Avocat.net, contribuabilii vizați de modificarea sistemului de impunere vor fi obligați să achite, până la 25 august 2017, forfetarul aferent perioadei ianuarie-iulie 2017, fără a mai exista obligația declarării și plății, până pe 25 iulie, a impozitului specific aferent primului semestru din an, adică primele șase luni din 2017.

Potrivit Avocat.net:

Regulile de încadrare a firmelor ce desfășoară activități în HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) în categoria microîntreprinderilor se schimbă odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2017, document publicat vineri în Monitorul Oficial și care aduce mai multe modificări Codului fiscal.

Concret, noile prevederi se vor aplica chiar de luna viitoare, moment din care și firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor începe să aplice impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific. Cu alte cuvinte, regimul “micro” de impozitare (unde sunt aplicate cote de 1 sau 3%, în funcție de existența sau nu a angajaților) va avea întâietate, va prevala în fața forfetarului, din august începând.

“Persoanele juridice române care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 (legea impozitului specific, n. red.), și care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro – 500.000 euro, inclusiv, îndeplinind și celelalte condiții prevăzute la art. 47 alin. (1) (pentru încadrarea la impozitul <<micro>>, n .red.), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozit pe veniturile microîntreprinderilor, n .red.) începând cu luna următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, (…), până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, inclusiv”, scrie în noua lege.

Prin urmare, firmele vizate de modificare vor depune formularul 100 – “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” până la 25 august 2017, în care vor declara forfetarul aferent perioadei 1 ianuarie – 31 iulie 2017.

De altfel, calcularea, declararea și plata impozitului specific aferent primelor șapte luni din an se vor face prin derogare de la prevederile articolului 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, acolo unde scrie că declararea și plata acestuia se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare.

Concret, restaurantele, hotelurile sau barurile trebuie să declare și să achite impozitul aferent semestrului I din 2017 (perioada ianuarie-iunie, adică prima tranșă), până mâine, prin intermediul formularului 100, așa cum am explicat aici.

Însă, firmele care în 2016 au avut afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor declara și plăti impozitul aferent perioadei 1 ianuarie – 31 iulie 2017 până la 25 august 2017, prin derogare de la regula de mai sus. Ceea ce înseamnă că aceste entități nu vor mai depune declarația 100 până marți, ci abia luna viitoare.

Cum se va calcula impozitul specific aferent perioadei ianuarie – iulie 2017

“Impozitul specific unor activităţi aferent acestei perioade (1 ianuarie – 31 iulie 2017, n. red.) se determină prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei”, scrie în Legea nr. 177/2017, publicată vineri în Monitor.

De altfel, normele în vigoare stabilesc mai multe formule de calcul pentru determinarea impozitului anual. Mai precis, există trei formule de calcul, grupate pe coduri CAEN și influențate de mai multe variabile, precum rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.

Spre exemplu, așa cum am arătat în acest articol, un bar de o sută de mp din centrul Timișoarei, Brașovului sau Clujului va datora anual 9.315 lei. Presupunând că acest business a înregistrat anul trecut venituri aflate între 100.001 și 500.000 de euro, va declara și plăti impozitul specific aferent perioadei ianuarie-iulie 2017, prin depunerea formularului 100, astfel:

9.315 : 365 x 212, acesta din urmă fiind numărul de zile de la 1 ianuarie la 31 iulie 2017. Prin urmare, rezultă suma de 5.410 de lei, ce va fi declarată în formularul 100 și plătită până cel mai târziu la 25 august 2017.

În plus, tot până la 25 august 2017, barul din exemplul nostru va fi nevoit să își modifice sistemul de impunere, trecând la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea formularului 010 – „Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni”, prin care va anunța autoritățile, practic, despre modificarea sistemului de impunere de la impozit specific la impozit „micro” (modificarea vectorului fiscal).

Mai departe, din august și până la finalul anului, firmele în cauză vor achita impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Potrivit normelor în vigoare, calculul și plata acestuia se efectuează trimestrial, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. Astfel, 25 octombrie va reprezenta termenul-limită de plată pentru pentru trimestrul al treilea din 2017, care va fi compus totuși numai din două luni (august și septembrie, în condițiile în care iulie nu va mai intra în calcul) și 25 ianuarie 2018 pentru trimestrul al patrulea din 2017 (perioada octombrie – decembrie).

Vor fi firme care vor plăti trei tipuri de impozit în 2017

Așadar, după cum am lămurit mai sus, vor exista numeroase firme din industria hotelieră, restaurante și alimentație publică ce vor plăti în 2017 atât impozit specific, pentru primele șapte luni ale anului, cât și impozit pe veniturile micro, pentru restul anului.

Însă lucrurile nu se opresc aici, pentru unele dintre acestea, Asta în condițiile în care normele de aplicare la Legea impozitului specific au stabilit ca firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfășoară însă și alte activități, să plătească un impozit mixt, plătind concomitent atât impozit specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de Legea nr. 170/2016, cât și impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.

Spre exemplu, o companie care deține o pensiune, dar și un magazin de încălțăminte, trebuie să plătească impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea unității de cazare și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încălțăminte.

Potrivit Codului fiscal, contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Astfel, cei care aleg să îl aplice achită impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate trimestriale, cu următoarele termene de plată: 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie și 25 decembrie, cu mențiunea că acesta din urmă se decalează cu câteva zile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.7.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Congresul SUA cere sancționarea companiilor implicate în Nord Stream 2. Și OMV pe listă

Iulian Soare

Comisiile pentru apărare din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării naționale, care ar forța administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis a retras 12 decorații – în listă: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Adrian Severin

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că președintele Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete privind retragerea decorațiilor atribuite în trecut lui Adrian Năstase, Bucur… Mai mult

Stiri

Producția Uzinei siderurgice Hunedoara a fost suspendată de ArcelorMittal

Vladimir Ionescu

Scumpirea energiei pe piaţa liberă ca urmare a OUG 114/2018 este motivul  invocat de ArcelorMittal pentru oprirea  producţiei la Uzina siderurgică din Hunedoara încă din… Mai mult

Europa

UE pregătește o nouă procedură de acceptare a noilor membri. Oficial de la Skopje: Promisiunile nu mai sunt suficiente

Iulian Soare

Uniunea Europeană modifică procedura pentru acceptarea de noi membri, intervențiile urmând, printre altele, să garanteze că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă… Mai mult

Europa

Reforma sistemului francez de pensii – pensiile speciale eliminate, vârsta de pensionare rămâne 62 de ani, pensie minimă 1.000 euro

Iulian Soare

Premierul Edouard Philippe a prezentat miercuri proiectul de reformare a sistemul pensiilor publice franceze, document ale cărui principale prevederi desființează pensiile speciale și impune un… Mai mult

Stiri

Microîntreprinderile din România au ajuns la un grad de îndatorare de 73% – analiză Instant Factoring

Vladimir Ionescu

Gradul de îndatorare al microîntreprinderilor din România a ajuns, în 2018, la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifră de afaceri mai mică… Mai mult

Stiri

Guvernul a demis 28 de prefecți și a numit doar 13

Vladimir Ionescu

28 de prefecți și 11 subprefecți au fost schimbați în ședința de marți a Guvernului. Operațiunea de înlocuire a reprezentanților puterii în teritoriu a fost… Mai mult