Guvernul Ciolacu a adoptat luni un proiect de lege care validează decizia CSAT din 20 iunie de a dona Ucrainei un sistem antiaerian Patriot. Proiectul de lege adoptat de guvern va fi transmis în regim de urgență la Parlament spre aprobare.
La începutul lunii mai, administrația Biden a cerut statelor europene membre NATO care dețin acest tip de sisteme antiaeriene să analizeze posibilitatea de a dona unele Ucrainei. Germania a reacționat rapid și a anunțat că va dona un astfel de sistem.
Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat dacă România ar trebui să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.
Într-o ședință din 20 iunie, CSAT a decis donarea unui sistem Patriot în ciuda faptului că avizul MApN a fost unul negativ.
România a achiziționat 7 sisteme americane Patriot, contractul inițial fiind aprobat de guvern în 2017. Până în acest moment, România a primit 4 sisteme din 7, doar 2 fiind operaționale.
Nu este clar dacă România va trimite Ucrainei unul dintre aceste două sisteme operaționale sau dacă va livra toate componentele unui sistem încă nefuncțional. Cel mai probabil, sistemul trimis Ucrainei, indiferent de ce tip va fi acesta, nu va avea și rachete interceptoare, acestea urmând să fie asigurate de Ucraina.
Nu este de asemenea clar ce (sau dacă) va primi România ”la schimb” pentru acestă donație, după cum solicita președintele Iohannis după discuția din primăvară cu președintele Biden. Purtătorul de cuvânt al guvernului preciza la finalul ședinței: ”Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”.
***