vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca joia viitoare (20 iunie) o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi probabil va fi discutat şi subiectul privind o decizie a României dacă să acorde sau nu un sistem militar Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat despre subiect, marţi la Riga, după Summitul B9.

La începutul lunii mai, administrația Biden a cerut statelor europene membre NATO care dețin acest tip de sisteme antiaeriene să analizeze posibilitatea de a dona unele Ucrainei. Germania a reacționat rapid și a anunțat că va dona un astfel de sistem.


Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat dacă România ar trebui să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.

Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Discuția pe subiect a fost amânată pentru după alegerile din 9 iunie. Până în acest moment, nicio instituție a statului nu a comunicat dacă România ”va primi ceva la schimb” dacă decizia CSAT va fi favorabilă Ucrainei.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: