Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege prin care se abrogă prevederile Legii 173/2020, care interzicea, pe o perioadă de 2 ani, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii.
Odată cu aprobarea legii de Parlament, unde coaliția de guvernământ deține majoritatea, vor putea fi reluate proiecte mult așteptate de investitori și de Bursa de Valori București (BVB).
Cel mai așteptat eveniment va fi listarea Hidroelectrica, prin ofertă publică de acțiuni, mai ales în contextul promovării BVB ca piață emergentă, statut care va fi astfel întărit.
Pe de altă parte, companiile de stat vor putea face emisiuni de acțiuni noi pentru a-și putea acoperi marile nevoi de finanțare a investițiilor de miliarde de euro, pe care trebuie să le facă pentru a face față rigorilor trecerii la o economie sustenabilă energetic, potrivit brokerilor.
„Proiectul de lege de acum abrogă acea lege care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piaţă, dreptul companiilor din România, celor unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat, să fie capitalizate cu fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm această nedreptate”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.
În iunie, Camera Deputaților a adoptat Legea 173 din 2020, inițiată de PSD, sub pretextul unor „măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”. Legea prevede, pentru o perioadă de 2 ani:
- interzicerea înstrăinării acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
- suspendarea oricărei operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.
(Citiți și: „ Parlamentul blocheză, pentru 2 ani, vânzarea acțiunilor la companii de stat. Listarea Hidroelectrica pică”)
Au fost blocate demersurile privind vânzările de acțiuni vechi sau nou emise pentru finanțare, precum licitațiile privind achiziția de servicii de intermediere sau de analiză de oportunitate.
Aprobarea proiectului de lege care va abroga Legea 173 „este un lucru foarte important, un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât şi din exterior, că acest guvern este un guvern care susţine investiţiile, un guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta”, potrivit premierului Florin Cîţu.
În timp ce PSD acuză guvernul că „dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat”, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune: „Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a mai declarat ministrul Energiei.
Un răspuns
Din cate vad ,indiferent de ce partid vine la putere ,urmaresc acelasi lucru -bani bani bani . Sa bagi la vanzare companii care aduc bani sau sa inchizi mine de aur care scoateau la greu aur ,sa distrugi industirii ,fara sa faci un plan sa pui ceva in locul lor ,inseamna doar lasitate si furt .
Nu am vazut nici un gurvern sa faca ceva pentru tara , ei doar asculta ce mesaje vin din afara (UE si USA ) . Doar niste pausari si hoti care nu fac decat sa-si bata joc de tara asta .
Daca eu am o afacere care merge bine , ce fac o vand ? o dau altuia si sa-mi dea ala mie de o ciorba pe ea ?
Lipsa totala de caracter si nu reusesc astia sa faca nimic atata timp cat mai sunt la putere comunistii si ciorditorii care au guvernat in ultimi 30 de ani .