marți

18 ianuarie, 2022

Guvernul a aprobat programul „Prima chirie”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 ianuarie, 2017

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, printr-o ordonanță de urgență, programul „Prima chirie”, o măsură asumată de coaliția de guvernare.

„Am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare pe care o să îl punem în practică. (…) Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanță de urgență care reglementează un punct la care, de asemenea, ne-am angajat și anume „Prima chirie”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

În vederea derulării programului „Prima chirie”, Guvernul a modificat și completat prin OUG Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor.


Ordonanţa prevede acordarea unei prime de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea de domiciliu sau reședință. Persoanele respective trebuie să își schimbe domiciliul sau să își stabilească reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei și a utilităților) în noul domiciliu sau în nouă reședință, dar nu mai mult de 900 de lei, precizează comunicatul Guvernului, citat de Agerpres.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prima se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 5.000 lei/ lună, în situația în care sunt singure sau împreună cu familiile acestora, și care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, conform sursei citate.

Perioada de acordare a primei de relocare lunare, pe o perioadă de 36 de luni. Prima de relocare se acordă la cerere și nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislație, informează Guvernul.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr