Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de modificare a legislației referitoare la organizarea și funcționarea ASF, prin care se introduc, la cererea FMI, noi condiții profesionale și noi incompatibilități și posibile situații de conflicte de interese pentru membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Daniel Tudor (foto), membru executiv – vicepreședinte pe sectorul asigurărilor, va trebui să se retragă, deoarece soția sa, Doina Tudor, este parlamentar.
Atribuțiile vicepreședintelui ASF pentru sectorul asigurări-reasigurări vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, după ce demisia lui Daniel Tudor își va produce efectele, transmite ASF, într-un comunicat.
Daniel Tudor, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat:
‘’În contextul celor mai recente modificări legislative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care menționează incompatibilitatea între membrii Consiliului ASF și membrii Parlamentului României și din motive personale am decis să demisionez din funcția actuală, întrucât eu și soția mea am putea fi în situație de incompatibilitate, din punct de vedere juridic. Consider că este normal să renunț eu, întrucât soția mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetățenilor, pentru un mandat de 4 ani. Consider că la împlinirea exact a unui an în această funcție (am fost ales de trei ori) mi-am îndeplinit o parte din obiective și am reușit să îmi aduc, atât cât am putut, aportul și suportul pentru piața asigurărilor’’, spune Daniel Tudor, într-un comunicat ASF.
Potrivit ordonanței, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va avea cu doi membri mai puțin decât în prezent, conform recomandărilor FMI, potrivit proiectului unei ordonanțe de urgență prin care se modifică OUG prin care se reglementează funcționarea și organizarea ASF.
La numai patru luni după ce și-au început mandatul de cinci ani, doi dintre cei șase membri neexecutivi ai Consiliului ASF își vor pierde funcțiile.
Cei șase membri neexecutivi sunt: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Marian Sârbu, Corneliu Moldoveanu și Marian Mîrzac.
Consiliul are acum 11 membri, din care cinci sunt executivi și șase, neexecutivi. Inițial, Consiliul ASF avea prevăzute 17 poziții.
Proiectul mai conține și alte modificări importante, precum:
Criteriile pentru stabilirea calificării profesionale minime pe care trebuie să o aibă membrii Consiliului
FMI a cerut, de asemenea, și modificarea standardelor profesionale.
Proiectul prevede ”o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor”.
Cei care nu îndeplinesc aceste criterii profesionale vor fi revocați din funcție.
De asemenea, proiectul modifică prevederile de la regimul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese, atât pentru membrii Consiliului A.S.F. cât şi pentru salariaţii ASF.
Pentru membrii Consiliului
La articolul 9, litera g) se modifică în sensul că, membrii Consiliului să nu poată fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii birourilor permanente ale Parlamentului”.
Șeful statului ceruse anul acesta, când a întors la Parlament legea de organizare și funcționare a ASF, precizarea că membrii Consiliului ” nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea” cu parlamentari.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească salariații ASF
a) să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de director ori alte funcţii şi să nu presteze servicii la/pentru următoarele entităţi, cu excepţia Institutului de Management în Asigurări:
- cele care vizează activitatea intermediarilor în instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv;
- societăţile de administrare a investiţiilor;
- cele care vizează activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor în asigurări şi reasigurări şi a altor activităţi în legătură cu acestea;
- cele care vizează sistemul de pensii private, conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 204/2006 privind pensile facultative, cu modificările şi completările ulterioare;
- societăţile de investiţii financiare.
b) să nu deţină ei şi/sau membrii familiilor lor până la gradul al doilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entităţilor prevăzute la lit. a) sau din drepturile de vot ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie al acestora. În acest sens, la nivelul ASF se va constitui un Registru de Tranzacţii Personale în care salariaţii ASF au obligaţia înregistrării participaţiilor deţinute;
c) să nu fi făcut parte din conducerea unei societăţi comerciale, care, sub orice formă, şi-a încetat activitatea fără a-şi respecta obligaţiile faţă de terţi sau care a fost declarată în stare de faliment ca urmare a rezultatelor din perioada în care persoana şi-a exercitat mandatul şi pentru care aceasta este răspunzătoare;
d) să nu ocupe funcţii de conducere în structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau ale fundaţiilor ori asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice.
De asemenea, se mai spune în ordonanță, ASF are calitate procesuală activă şi poate interveni în orice proces privind normele adoptate sau actele individuale emise de aceasta, precum şi în orice proces împotriva entităţilor reglementate sau persoanelor care se află într-o relaţie juridică cu acestea, fie în mod direct, fie în mod indirect, atunci când o astfel de acţiune este necesară în scopul protejării intereselor investitorilor, asiguraţilor, beneficiarilor fondurilor private de pensii şi a stabilităţii financiare. ASF este scutită de taxa judiciară de timbru.
2 răspunsuri
ASF nu e un teren pentru bishnitari si spagari ! Guvernul a facut ce trebuia : curatenie fara drept de apel ! Terminati cu ” demisie soc, sotia mea a fost aleasa de popot etc” toate bazaconii si cai verzi pe pereti ! Daniel Tudor a fost demis pentru caracterul lui de profesionist !
Ce se ascunde in spatele demisiei vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor
2013-10-17 · 20:58:26 | Autor: eNational
Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Tudor, si-a anuntat demisia din functie. Oficial, el a invocat motive personale si o posibila incompatibilitate. Neoficial, el a fost „demisionat” de gruparea Rusanu-Chitoiu din PNL.
Daniel Tudor a fost inlaturat de la conducerea ASF pe baza „dedicatiilor” lui Dan Radu Rusanu si Daniel Chitoiu
Sedinta de guvern de mercuri a fost de rau augur pentru vicepresedintele demisionar al ASF, Daniel Tudor. Desi se astepta ca va fi reconfirmat pentru a treia oara in functie, el a ajuns pe „faras”, din cauza luptelor intestine din interiorul PNL, in general, si a pozitiei ostile a gruparii Rusanu-Chitoiu.
Ordonanta cu „dedicatie”
Sursele noastre ne anuntasera de miercuri seara ca lui Daniel Tudor i se pregateste debarcarea si ca, de fapt, intreaga ordonanta de guvern privind reducerea numarului membrilor conducerii ASF – ceruta, chipurile, de FMI – a fost conceputa in asa fel incat Daniel Tudor sa nu poata fi validat. Motivul? Incompatibilitatea nu cu statutul de parlamentar al sotiei sale, senatoarea Doina Tudor, ci chiar cu seful ASF, Dan Radu Rusanu, care, se pare ca nu-l prea suporta. „Stati putin! Indiferent de parerea sa, nu Rusanu ma reconfirma in functie, ci Parlamentul. Am mai fost confirmat de doua ori pe baza acelorasi studii de lunga durata (facultatea de economie agricola, absolvita in 2006 – n.r.), asa ca nu vad de ce nu as fi reconfirmat”, ne declara, miercuri seara, Daniel Tudor, fara sa stie inca ce contine hotararea de guvern „dedicata” lui.
Experienta insuficienta
Printre altele, actul normativ prevede experienta in domeniul financiar de minimum noua ani ani ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, dar Tudor nu are decat sapte ani vechime, conform criteriului mentionat, stipulat tocmai pentru ca demnitarul sa nu mai poata avea pretentii la functie. Asadar, acestea sunt „motivele personale” care l-au determinat pe Tudor sa demisioneze, iar in locul sau ar urma sa fie confirmat Corneliu Moldoveanu, agreat de Rusanu si Chitoiu.