Guvernele Țărilor de Jos și Suediei au decis, vineri, să susțină cererea României de aderare la Spațiul Schengen. Austria rămâne ultima necunoscută în ecuația votului din 8 decembrie.
Victor Negrescu: Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen
Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat pe Facebook că Parlamentul suedez a votat vineri pentru aderarea României la spațiul Schengen. ”Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene”, spune europarlamentarul PSD.
”Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria”, mai scrie Victor Negrescu.
Siegfried Mureșan: Guvernul Olandei a decis- susține aderarea României
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan anunţă într-o postare pe Facebook că Guvernul Țărilor de Jos a decis să susţină aderarea României la spaţiul Schengen.
”Olanda susţine aderarea României la spaţiul Schengen. România a reuşit să răspundă în ultimele săptămâni tuturor solicitărilor autorităţilor olandeze”, precizează eurodeputatul.
Siegfried Mureşan menţionează: ”Urmare a îndeplinirii tuturor condiţiilor şi tuturor angajamentelor asumate de noi, Guvernul Olandei tocmai a adoptat o poziţie pozitivă faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Este un motiv de bucurie pentru noi toţi. Este un impuls să continuăm munca pe acest dosar.”
Decizia, pe ordinea de zi a JAI în 8 decembrie
Pe ordinea de zi a ședinței din 8 decembrie a Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) se află două rezoluții de aderare – cea privind România și Bulgaria și cea privind Croația.
Croația are girul tuturor statelor membre să adere la spațiul Schengen. Ambasadorii UE urmează se se întâlnească în 2 decembrie la Atena într-o reuniune în care vor discuta extinderea Schengen.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, citat de HotNews, susține că, dacă România ar fi decuplată de Bulgaria, având în vedere că cele două țări au rezoluție comună și ar primi un vot comun, ar însemna decalarea perioadei de integrare în spațiul Schengen.
Mai exact, am avea aderarea Croației pe căi rutiere începând cu 1 ianuarie 2023 și pe căi aeriene din martie. În cazul în care se va face decuplarea României de Bulgaria, țara noastră va intra în Schengen pe toate căile în luna martie 2023 pentru că trebuie să parcurgem noi pași administrativi.
***