luni

29 aprilie, 2024

3 februarie, 2020

Din cauza nerespectării legii 411/2004, a fondurilor de pensii administrate privat, românii au acumulat, în contul lor personal de Pilon 2, sume cu 17% mai mici decât ar fi avut dacă nivelul contribuţiei la fonduri stabilit prin Lege ar fi fost respectat.

Astfel, la pilonul 2 nu au fost virate contribuţii de 10 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro), bani care au fost folosiţi în alte scopuri, potrivit datelor prezentate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Contribuţia la fondurile de pensii private Pilon 2 trebuia să ajungă la 5,5% din salariul brut în 2015, dar a rămas la 5,1% până 2017, când a fost scăzută până la 3,75%, Guvernul făcând față tot mai greu deficitului pensiilor publice și a creșteri salariilor bugetare.


Peste 2 milioane de participanții la Pilonul 2 (30% din total) au acumulat peste 10.000 de lei în contul personal, iar peste 850.000 au depăşit pragul de 20.000 de lei, potrivit datelor APAPR.

Țări ale lumii cu economii mult mai mari decât a României au dezvoltat sisteme de pensii private, tocmai din cauza sustenabilității precare a pensiilor publice.

Dimpotrivă, Guvernele României din ultimii 3 ani au dus o companie tot mai agresivă de eliminare a Pilonului 2, inclusiv prin descurajarea administratorilor pusă la cale de OUG 114 / 2018.


Totuşi, 3 din 4 români cred că Pilonul 2 trebuie menținut şi două treimi dintre români cred că este o idee bună.

„Sprijinul populației pentru Pilonul 2 a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, remarcă Monica Alexandru de la ISRA Center, sociologul care a condus desfășurarea cercetării.

Dificultăţile economisirii voluntare

Reţeta pensiilor administrate privat a apărut tocmai ca urmare a dificultăţilor pe caer oamenii le au pentru a economisi şi a înmulți prin investiție sumele econpomisite.

În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor:

  • doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere față de 45% în 2018), în timp ce
  • 60% dintre cei intervievați spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câștigă (în creștere față de 51% în 2018), spune un sondaj reprezentativ la nivel național derulat de ISRA Center la solicitarea APAPR, în perioada octombrie-noiembrie 2019.

„Corelația acestor informații sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei, ceea ce face Pilonul 2 de pensii private cu atât mai important pentru protecția financiară viitoare a românilor. De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie reușesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie”, spune APAPR.

Cel mai bun randament, în 2019

 

Fondurile de pensii private de Pilon 2 au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii 9 ani (randament de 11,8%), iar „rezultatele cumulate pe toată perioada de funcționare arată că acestea chiar sunt o soluție de protecție a populației împotriva sărăciei”, spune Radu Crăciun, președintele APAPR.

Media anualizată pe toată perioada de funcționare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde de euro aflate în prezent în administrare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: