Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din cadrul grupului G20 au convenit să suspende plăţile pe care le datorează cele mai sărace ţări ale lumii, până la sfârşitul anului, şi a recomandat şi băncilor private să facă acelaşi lucru.
Astfel creditorii publici din cele mai dezvoltate 19 țări ale lumii și din Uniunea Europeană vor lăsa peste 20 de miliarde de dolari (rate de credit şi dobânzi), la dispoziția țărilor sărace, pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de sănătate , a declarat ministrul saudit de Finanţe, Minister Mohammed al-Jadaan , după reuniunea virtuală de miercuri seară.
Majoritatea plăților (12 până la 14 mld. dolari) sunt datorate de ele 76 de țări membre ale Asociației Dezvoltării Internaționale plus Angola, potrivit unor surse Reuters.
Ţările vizate sunt cele definite ca atare de ONU şi de Banca Mondială şi au credite către aceasta din urmă şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Ne-am pus de acord asupra unei abordări coordonate, printr-un calendar comun care stabileşte principalele caracteristici ale acestei iniţiative (…) şi care a fost aprobat, de asemenea, de Clubul de la Paris”, anunţă G20 într-un comunicat.
Decizia a fost susţinutăde clubul de la paris al celor mai importanţi creditri ai lumii şi este menită să sprijine economoa globală care se confruntă cu cea mai gravă criză de la Marea Depresie din 1930 încoace.
Criza actuală a fost numită „Marele Îngheţ” de Fondul Monetar Internaţional în raportul său din această primăvară, care cuprinde perspectivele economice ale lumii
Suspedarea provizorie a plăţii datoriei celor mai sărace ţări de către G20 constituie un ”act de solidaritate internaţională istorică”, a apreciat ministrul german al Finanţelor Olaf Scholz.
„Această decizie eliberează 14 miliarde de dolari din partea creditorilor bilaterali publici, dând acestor ţări marje de manevră pentru a răspunde rapid crizei”, subliniază într-un comunicat Bruno Le Maire, citat de AFP, citat de News.ro.
Totuşi, suma este prea mică faţă de nevoile țărilor sărace, care s-ar ridica la 1.000 de miliarde de dolari, pentru a le ajuta în cazul unui „tsunami economic” dezlănțuit de pandemie, potrivit Oxfam International.
Creditorii privaţi se vor alătura eforturilor guvernelor G20, potrivit Institutului Internaţional de Finanţe, care reprezintă 450 de bănci, fonduri de investiţii şi alte firme financiaer globale, potrivit Reuters.
Creditorii privaţi ar fi fot de acord să rostogolească sau să refinanțeze datorii de 8 miliarde de dolari ale țărilor sărace, potrivit unui oficial al Ministerului francez de Finanţe.