17 decembrie, 2018

Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Autostrăzii Ploieşti- Braşov, până luni, ultima zi de depunere a cererii de participare, se arată într-un comunicat transmis luni de către Guvern.

Anunțul guvernului apare în ziua în care Asociația Pro Infrastructura afirmă că toate clauzele contractului pot fi negociate la o etapă ulterioară, total netransparent și subiectiv. Pro Infrastructura a consultat răspunsurile oferite de CNSP celor interesați să se înscrie în competiția de atribuire a acestui contract și cere Guvernului României ”să renunțe de urgență la actuala MASCARADĂ PENIBILĂ și să lanseze procedurile pentru pregătirea corespunzătoare a proiectului!”

Ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din România, depuse la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, sunt analizate de către o Comisie de evaluare, care include şi experţi cooptaţi, reprezentanţi ai partenerului public.


Ofertele au fost deschise în prezenţa investitorilor privaţi care au depus solicitarea de participare la acest proiect, transmite executivul.

Din acest moment, procedura legală prevede următoarele acţiuni:

  • Comunicarea, în aproximativ cinci zile, a candidaţilor selectaţi, în vederea depunerii ofertei tehnice şi financiare;
  • Depunerea ofertelor detaliate în termen de 60 de zile de la comunicarea acceptării;
  • Negocierea competitivă a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;
  • Desemnarea partenerului privat câştigător şi a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobării Guvernului;
  • Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;
  • Constituirea societăţii de proiect de către CNAIR şi partenerul privat.

„Numărul ofertelor depuse arată atât interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmează să fie realizate în parteneriat public-privat, cât şi încrederea mediului de afaceri în economia românească. De asemenea, înscrierea pentru acest prim proiect arată că este apreciat de investitori demersul Guvernului de a îmbunătăţi cadrul legal şi de a aproba realizarea în parteneriat public-privat a 21 de proiecte strategice de investiţii”, precizează reprezentanţii Guvernului.

Potrivit informațiilor din SICAP, ofertanții sunt:

  • Asocierea Strabag-IC Ictas
  • Asocierea China Communiucations Construction Company LTD(CCCC) – Makyol
  • Sinohydro Corp. Ltd., ofertant, Power China Roadbridge Group Co. Ltd, terț susținător
  • ERG Insaat Ticaret ve Sanayi A.S,ofertant, SSB Sauerwein & Shaefer AG ,subcontractant
  • Asocierea Acciona Concesiones S.L., – FCC Construccion SA

Proiectarea şi construcţia autostrăzii Ploieşti-Brașov se va realiza prin parteneriat public-privat instituţional, respectiv printr-o societate de proiect ce va avea ca acţionari partenerul public, respectiv CNAIR, şi un partener privat, desemnat în urma procedurii de achiziţie publică, prin negociere competitivă, procedură care începe practic de astăzi.

Autostrada „Ploieşti-Braşov”, prevede o durată de proiectare, execuţie şi operare de 24 de ani. În cadrul proiectului este inclusăşi operarea tronsonului de Autostradă Bucureşti – Ploieşti, încă de la semnarea contractului de atribuire.

Valoarea estimată pentru acest contract este de 1,36 miliarde euro. Contractul prevede, de asemenea, plăţi anuale din fonduri publice care să asigure recuperearea investiţiei de către partenerul privat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: