miercuri

27 martie, 2024

14 august, 2016

rovinariGrupurile energetice de la Rovinari și Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), vor fi modernizate cu aproximativ 21 de milioane de euro provenite provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Semnarea contractului dintre Ministerul Energiei și CEO a fost anunțată sâmbătă, de către ministrul Vlad Grigorescu, pe pagina sa de Facebook.

„Am semnat cu Complexul Energetic Oltenia două contracte de finanțare în valoare de aproximativ 21 milioane de euro pentru modernizările grupurilor energetice de la Rovinari și Ișalnița, din Planul Național de Investiții gestionat de Ministerul Energiei — România.


Planul Național de Investiții este alimentat din fonduri provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Timp de câțiva ani, din cauza blocajelor birocratice și din nepricepere, ne-am uitat la bani cum se adună, degeaba, în conturi.

La începutul anului 2016 eram aproape să pierdem aprobarea Comisiei Europene, din cauza întârzierilor nejustificate ale administrației publice românești.

Începând de vineri, direcționăm banii către investiții în capacitățile noastre energetice care au cea mai mare nevoie.


Până la finalul acestui mandat, intenționăm să redeschidem schema de finanțare pentru a accepta și alte proiecte viabile de modernizare a agregatelor noastre energetice”, a scris ministrul Energiei.

Companiile care realizează programe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pot aplica pentru a primi un procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru proiecte din Planul Național de Investiții (PNI).

În contul PNI se adună an de an banii proveniți din vânzarea certificatelor alocate României. Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră dă dreptul unui producător de energie la emiterea unei tone de astfel de emisii în atmosferă.

Prin Protocolul de la Kyoto, statelor li s-au alocat drepturi diferite, pe bază de certificate, în funcție de gradul de reducere a poluării față de anul de referință 1990.

Aceste drepturi sunt alocate apoi, de fiecare stat, producătorilor de energie. Dacă depășesc nivelul admis de emisii, companiile trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră de la societățile mai puțin poluante, care dețin exces de drepturi de emisii.

PNI a fost înființat în 2013 și la sfârșitul anului 2015 în contul respectiv existau aproximativ 850 de milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: