joi

18 aprilie, 2024

6 mai, 2019

Germania (16,9%), Franţa (11,7%) şi Italia (9,5%) sunt ţările care au cea mai mare pondere în economia României după numărul de salariaţi care activează în 80.905 grupuri de întreprinderi, potrivit datelor prelucrate  şi publicate de INS pentru anul 2017.

Împreună cu SUA (8,6%) şi Olanda (7,4%), ele controlează majoritatea grupurilor de întreprinderi existente în economia românească.

De remarcat modificările semnificative care s-au produs pe parcursul ultimilor doi ani, cu creşteri pentru SUA (+1,4 puncte procentuale), Franţa (+1,2 pp) şi Olanda (+0,7 pp) şi scăderi pentru Austria (-2,8 pp, cu o coborâre de pe locul patru tocmai pe locul opt), Germania (-1,6 pp) şi Italia (-1 pp).


Doar 4.910 dintre grupurile de întreprinderi au fost identificate drept rezidente de statistica oficială (ceva mai mult de 6%, procentaj în scădere faţă de 7% în anul 2015), în timp ce nu mai puţin de 75.995 de grupuri de întreprinderi au fost calificate drept întreprinderi multinaţionale. Ce-i drept, 293 (0,38%) dintre acestea erau controlate din interiorul ţării iar restul de 75.702 (99,62%) din străinătate.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor secţiuni:

G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – unde reprezintă însă doar 21%, C- industria prelucrătoare 12%, M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 12% ( interesant, în ambele cazuri cu ponderi ceva mai mari decât grupurile de întreprinderi nerezidente) şi F – Construcţii – 11%.


Dacă se aplică aceste procentaje la cele cu care secţiunile se prezintă în total grupuri de întreprinderi, se obţin valori pentru grupurile de întreprinderi rezidente în jur de 7% doar în comerţ şi reparaţii şi se trece pragul psihologic de 1% în numai trei domenii:
Industria prelucrătoare, Construcţii şi Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Ceea ce arată o prezenţă relative slabă a capitalului autohton în ceea ce priveşte deciziile mari luate în economia (din motive geografice şi de forţă de muncă), românească. Desigur, mai există o puzderie de întreprinderi care nu fac parte din niciun grup şi care aparţin, în marea lor majoritate, românilor. Dar nu acolo se iau deciziile importante.

În contextul avansului globalizării şi al deschiderii către tehnlogie şi organizarea muncii oferită prin unificarea pieţelor în cadrul UE, deloc întâmplător, cele trei state care deţin ponderile cele mai importante în materie de grupuri de întreprinderi se află pe podiumul partenerilor comerciali).

Prin urmare, poate ar trebui să ne definim mai atent şi corelat cu realitatea din teren politicile guvernamentale. Precum şi să facem distincţia între economia României, controlată strategic preponderent din exterior, şi segmentul numeros al întreprinzătorilor români, unde majoritatea firmelor (după număr) sunt autohtone dar cu o forţă de decizie limitată.

Definiţii:

Unitate legală reprezintă orice operator economic sau social care dispune de un patrimoniu propriu, poate să încheie în nume propriu contracte cu terṭi ṣi să-ṣi apere interesele în justiṭie – are personalitate juridică. Unităṭile legale sunt fie persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale (în calitatea lor de întreprinzători), fie persoane juridice.

Control – o unitate legală este controlată dacă o altă unitate legală deţine un procent depăşind strict 50% în luarea deciziilor din adunarea generală a acţionarilor, sau care, prin contract are drept de control.

Grup – mulţimea de întreprinderi legate la un cap de grup printr-o cotă de control real nenul

Cap de grup –  unitate legală necontrolată, direct sau indirect de o altă unitate legală şi care controlează cel puţin o filială.

Grup de întreprinderi multinaţionale – grupul de întreprinderi format din cel puţin două unităţi legale localizate în ţări diferite;

Subgrup de întreprinderi – unităţile legale (întreprinderile) unui grup de întreprinderi multinaţionale rezidente în aceeaşi ţară;

Grup de întreprinderi rezident – grupul de întreprinderi ale cărui unităţi legale (întreprinderi) sunt toate rezidente în aceeaşi ţară.

Sursa:INS

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: