cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Grupul finlandez Patria – lobby pentru a lua locul nemților la producerea transportoarelor blindate

25 aprilie, 2017

România ar avea mai multă independenţă dacă ar putea să producă mai multe transportoare blindate şi ar depinde mai puţin de furnizori externi într-o situaţie de criză, în contextul în care climatul general de securitate din regiune s-a schimbat în ultimii ani, iar cererea statelor pentru sporirea securităţii a crescut, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai producătorului finlandez de echipament militar Patria.

Declaraţiile vin în contextul în care Patria este interesată să obţină contractul românesc pentru transportoare blindate 8X8 – pe care este gata să le producă în România , după îngheţarea acordului cu Rheinmetall de către guvernul PSD.

După aprobarea în guvern a unui memorandum privind programul de achiziții al Armatei, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a transmis, la începutul lunii aprilie, Parlamentului spre aprobare lista de investiţii pentru perioada 2017-2020. Valoarea totală estimată depăşeşte 9 miliarde euro.


La finalul anului trecut, Guvernul a ajuns la un acord cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, pentru contruirea în România a noului transportor blindat modern, care să înlocuiască vechile TAB-uri ce se află în dotarea infanteriei şi care sunt considerate depășite atât fizic, cât şi moral.

Noul guvern a îngheţat acordul, ca şi acordurile pentru alte echipamente militare, astfel că, în prezent, concurenţii grupului german interesaţi de contract au devenit din nou activi în România. Una dintre companiile interesate de contractul de transportoare blindate 8X8 este compania finlandeză Patria.

Conducerea firmei a purtat recent mai multe discuţii cu o serie de potenţiali parteneri din industria românească de apărare, iar reprezentanţii companiei susţin că cea mai mare parte a investiţiei pe care o va implica procesul de producţie va rămâne în România.

Ca să-şi mărească şansele de a obţine contractul, Patria se declară gata să transfere în România know-how şi tehnologie pentru ca firmele româneşti să producă transportoarele blindate.


”Nu vorbim doar de o fabrică, ci de dezvoltarea unei întregi reţele. Ai nevoie de furnizori, de parteneri locali, se dezvoltă astfel economia pe orizontală. În acest fel, cea mai mare parte a banilor statului va rămâne în România şi va contribui la dezvoltarea industriei de armament. Acest tip de proiect va creea sute de locuri de muncă”, a declarat vicepreşedintele diviziei terestre a grupului Patria, Markku Koivisto, pentru News.ro.

Patria argumentează că această strategie va ajuta România să fie mai puternică în cazul unei crize în regiune, spre deosebire de cazul în care ar trebui să se bazeze pe un furnizor extern de armament.
Koivisto a afirmat: ”Acest gen de proiect va veni în sprijinul României în cazul unei crize sau război. Transferul de know-how şi tehnologie va asigura independenţă şi autonomie României în cazul unei astfel de situaţii. În cazul unui conflict, nu mai trebuie să te bazezi pe furnizori externi de muniţie şi armament dacă poţi produce pe plan intern”.

Reprezentantul grupului finlandez a subliniat că Patria poate implementa şi alte programe în România, spre exemplu proiecte legate de producerea de componente.

”Ideea de a stabili o nouă companie sau de a lucra cu o firmă locală va fi stabilită ulterior. Patria cunoaşte bine industria românească de armament, există şi în afara Romarm companii care au capacitatea de a fi parteneri reali pentru compania noastră”, a declarat Kari. Astfel, unul dintre scopurile companiei în România este de a implementa şi producţia pentru alte produse ale brandului Patria, care mai apoi să fie comercializate pe piaţa liberă, la export, un plan asemănător cu cel deja implementat în Polonia.

Potrivit reprezentanţilor Patria, în şase luni de la semnarea contractului, compania ar putea livra României 20 de unităţi, în funcţie şi de specificaţiile cerute de autorităţi, potrivit vicepresedintelui senior în cadrul diviziei, Juha Simola.

”Suntem pregătiţi să livrăm României într-un timp foarte scurt acest produs. Concomitent, putem demara rapid procedura specifică transferului de tehnologie. Putem livra 20 de unităţi în circa şase luni de la semnarea contractului”, a precizat Simola.

Primăvara trecută, compania a făcut o demonstraţie în România pentru ca armata să observe în detaliu caracteristicile acestui vehicul. ”Din acel moment, am comunicat în mod constant cu reprezentanţii armatei pentru a ne asigura că produsul pe care urmează să-l livrăm răspunde necesităţilor. Ministerul Apărării Naţionale a transmis intenţia de a achiziţiona acest tip de autovehicule, la care Patria a răspuns în februarie cu această propunere”, a explicat Markku Koivisto.

Autorităţile române au reluat în prezent procesul de evaluare a propunerilor primite de la firmele interesate să participe la înzestrarea cu transportoare blindate şi vor decide care sunt paşii următori.

Patria Land a avut o cifră de afaceri de 130 milioane euro anul trecut. La nivelul întregului grup Patria, afacerile au fost de circa 500 milioane euro. Compania deţine şi 50% din producătorul de muniţie NAMMO. În Polonia, compania a implementat mai multe proiecte care vizează noi vehicule blindate 6X6, modernizare de tancuri şi producerea de muniţie.

Printre companiile care ar fi luate luate în calcul de către statul român pentru livrarea de transportoare blindate, în afară de Rheinmetall, sunt producătorul elveţian Mowag şi cel italian Iveco.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020.
Unul dintre obiectivele autorităţilor române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: