La obiect

Inflaţia rămâne peste 4% – revenirea spre 3% se amână pentru cel mai devreme T2 din 2020

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna mai 2019 cu 0,46%, valoare aproape identică cu cea din aceeaşi lună a anului anterior (+0,47%).… Mai mult

12.06.2019

Analiză

Dobânzile real negative la depozite şi consecinţele lor

Pe fondul discuţiilor eterne privind ratele la credite şi problemele cu care se confuntă persoanele care au luat împrumut, pare că a fost scăpată din… Mai mult

11.06.2019

La obiect

Harta proiectelor strategice: România scoate la licitație pentru explorare alte 28 de perimetre de petrol și gaze. Marea provocare

După aproape 10 ani de amânări, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la licitație pentru concesionare 28 de perimetre de petrol și gaze… Mai mult

11.06.2019

La obiect

Primarii marilor orașe, față în față cu ”falimentul nedeclarat” al Bucureștiului

Gabriela Firea a anunțat vineri, după trei ani de la preluarea mandatului de primar al Capitalei, că PMB și primăriile de sector ”se află în… Mai mult

10.06.2019

Cronicile

Grupul finlandez Patria – lobby pentru a lua locul nemților la producerea transportoarelor blindate

de Victor Bratu 25.4.2017

România ar avea mai multă independenţă dacă ar putea să producă mai multe transportoare blindate şi ar depinde mai puţin de furnizori externi într-o situaţie de criză, în contextul în care climatul general de securitate din regiune s-a schimbat în ultimii ani, iar cererea statelor pentru sporirea securităţii a crescut, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai producătorului finlandez de echipament militar Patria.

Declaraţiile vin în contextul în care Patria este interesată să obţină contractul românesc pentru transportoare blindate 8X8 – pe care este gata să le producă în România , după îngheţarea acordului cu Rheinmetall de către guvernul PSD.

După aprobarea în guvern a unui memorandum privind programul de achiziții al Armatei, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a transmis, la începutul lunii aprilie, Parlamentului spre aprobare lista de investiţii pentru perioada 2017-2020. Valoarea totală estimată depăşeşte 9 miliarde euro.

La finalul anului trecut, Guvernul a ajuns la un acord cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, pentru contruirea în România a noului transportor blindat modern, care să înlocuiască vechile TAB-uri ce se află în dotarea infanteriei şi care sunt considerate depășite atât fizic, cât şi moral.

Noul guvern a îngheţat acordul, ca şi acordurile pentru alte echipamente militare, astfel că, în prezent, concurenţii grupului german interesaţi de contract au devenit din nou activi în România. Una dintre companiile interesate de contractul de transportoare blindate 8X8 este compania finlandeză Patria.

Conducerea firmei a purtat recent mai multe discuţii cu o serie de potenţiali parteneri din industria românească de apărare, iar reprezentanţii companiei susţin că cea mai mare parte a investiţiei pe care o va implica procesul de producţie va rămâne în România.

Ca să-şi mărească şansele de a obţine contractul, Patria se declară gata să transfere în România know-how şi tehnologie pentru ca firmele româneşti să producă transportoarele blindate.

”Nu vorbim doar de o fabrică, ci de dezvoltarea unei întregi reţele. Ai nevoie de furnizori, de parteneri locali, se dezvoltă astfel economia pe orizontală. În acest fel, cea mai mare parte a banilor statului va rămâne în România şi va contribui la dezvoltarea industriei de armament. Acest tip de proiect va creea sute de locuri de muncă”, a declarat vicepreşedintele diviziei terestre a grupului Patria, Markku Koivisto, pentru News.ro.

Patria argumentează că această strategie va ajuta România să fie mai puternică în cazul unei crize în regiune, spre deosebire de cazul în care ar trebui să se bazeze pe un furnizor extern de armament.
Koivisto a afirmat: ”Acest gen de proiect va veni în sprijinul României în cazul unei crize sau război. Transferul de know-how şi tehnologie va asigura independenţă şi autonomie României în cazul unei astfel de situaţii. În cazul unui conflict, nu mai trebuie să te bazezi pe furnizori externi de muniţie şi armament dacă poţi produce pe plan intern”.

Reprezentantul grupului finlandez a subliniat că Patria poate implementa şi alte programe în România, spre exemplu proiecte legate de producerea de componente.

”Ideea de a stabili o nouă companie sau de a lucra cu o firmă locală va fi stabilită ulterior. Patria cunoaşte bine industria românească de armament, există şi în afara Romarm companii care au capacitatea de a fi parteneri reali pentru compania noastră”, a declarat Kari. Astfel, unul dintre scopurile companiei în România este de a implementa şi producţia pentru alte produse ale brandului Patria, care mai apoi să fie comercializate pe piaţa liberă, la export, un plan asemănător cu cel deja implementat în Polonia.

Potrivit reprezentanţilor Patria, în şase luni de la semnarea contractului, compania ar putea livra României 20 de unităţi, în funcţie şi de specificaţiile cerute de autorităţi, potrivit vicepresedintelui senior în cadrul diviziei, Juha Simola.

”Suntem pregătiţi să livrăm României într-un timp foarte scurt acest produs. Concomitent, putem demara rapid procedura specifică transferului de tehnologie. Putem livra 20 de unităţi în circa şase luni de la semnarea contractului”, a precizat Simola.

Primăvara trecută, compania a făcut o demonstraţie în România pentru ca armata să observe în detaliu caracteristicile acestui vehicul. ”Din acel moment, am comunicat în mod constant cu reprezentanţii armatei pentru a ne asigura că produsul pe care urmează să-l livrăm răspunde necesităţilor. Ministerul Apărării Naţionale a transmis intenţia de a achiziţiona acest tip de autovehicule, la care Patria a răspuns în februarie cu această propunere”, a explicat Markku Koivisto.

Autorităţile române au reluat în prezent procesul de evaluare a propunerilor primite de la firmele interesate să participe la înzestrarea cu transportoare blindate şi vor decide care sunt paşii următori.

Patria Land a avut o cifră de afaceri de 130 milioane euro anul trecut. La nivelul întregului grup Patria, afacerile au fost de circa 500 milioane euro. Compania deţine şi 50% din producătorul de muniţie NAMMO. În Polonia, compania a implementat mai multe proiecte care vizează noi vehicule blindate 6X6, modernizare de tancuri şi producerea de muniţie.

Printre companiile care ar fi luate luate în calcul de către statul român pentru livrarea de transportoare blindate, în afară de Rheinmetall, sunt producătorul elveţian Mowag şi cel italian Iveco.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020.
Unul dintre obiectivele autorităţilor române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.4.2017

Lăsați un comentariu


pagina-conferinte

Conferința „Cum aducem administrația publică în era digitală”

Ioana Morovan

București, 19 iunie 2019 Organizator: CursDeGuvernare.ro Speakeri: Oficiali din Ministerul Comunicațiilor și Agențiile de resort, antreprenori și alți reprezentanți ai companiilor, reprezentanți ai autorităților locale,… Mai mult

Stiri

Factura electronică la achiziții publice, proiect de lege aprobat de guvern

Razvan Diaconu

Guvernul a adoptat în ședința sa de joi proiectul de Lege privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Actul normativ, inițiat de Ministerul Comunicațiilor și… Mai mult

Europa

UE a prelungit cu un an sancțiunile dictate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea

Iulian Soare

Consiliul European a bifat rapid un prim punct aflat pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Bruxelles: a adoptat prelungirea cu un… Mai mult

Europa

Boris Johnson câștigă și al patrulea tur de scrutin pentru alegerea președintelui Partidului Conservator

Iulian Soare

Boris Johnson, fost ministru de Externe și suporter înflăcărat al Brexit, a câștigat joi un al patrulea scrutin organizat de Partidul Conservator pentru desemnarea succesorului… Mai mult

Europa

România – țara UE cu cel mai mare risc de a muri într-un accident rutier, Bulgaria scade accelerat numărul victimelor de când și-a făcut autostrăzi

Mariana Bechir

România a înregistrat și anul trecut cea mai mare rată a mortalității rutiere din UE, cu 96 de decese la un milion de locuitori în… Mai mult

Stiri

Guvernul Dăncilă amână reglementarea serviciilor ridesharing

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în debutul şedinţei de Guvern de joi că va fi discutată, în prima lectură, soluţia legislativă pentru organizarea şi funcţionarea… Mai mult

Stiri

Registru național cu persoanele care au comis infracţiuni sexuale – lege promulgată

Mariana Bechir

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Legea, inițiată… Mai mult