joi

18 aprilie, 2024

20 februarie, 2017

Divizia de plasamente a Grupului chinez HNA  a preluat un pachet de 3,04% din acţiunile Deutsche Bank (DBK) și a anunțat că achiziţiile ar putea continua până la o deţinere de 10%, , potrivit Financial Times și Reuters.

HNA este controlat de Chen Feng, unul dintre miliardarii de dată recentă ai Chinei comuniste.

Grupul chinez HNA a devenit al treilea cel mai mare acționar al Deutsche Bank, după grupul fondurilor de investiții din Qatar controlate de șeicul Hamad bin Jassim al-Thani, care au aproape 10% din acțiunile DBK și după grupul american BlackRock (care deține 6,1%). HNA are afaceri mai ales în domeniul aviației și shipping-ului.


Deutsche Bank este cea mai mare bancă germană și a cinsprezecea din Europa, după mărimea activelor.

Deutsche Bank a devenit un pariu bursier atractiv, după ce cotațiile acțiunilor sale au scăzut considerabil, ca urmare a marilor probleme pe care banca le are cu autoritățile de reglementare de acasă și din străinătate.

În septembrie 2016, prețul DBK a ajuns la minimul ultimilor 30 de ani (9,9 euro/ acțiune), ca urmare a costului închiderii litigiilor în SUA. Între timp, acţiunile băncii au recuperat până la 18 euro / titlu. Participația de 3,04% a HNA este evaluată la aproximativ 750 de milioane de euro (799 de milioane de dolari).

În ultimii doi ani, Deutsche Bank a alocat pentru stingerea litigiilor aproape opt miliarde de euro, circa 2,4 miliarde euro în 2016 și 5,2 miliarde de euro în 2015. Banca a încheiat anul trecut cu o pierdere de 1,4 miliarde de euro, dar managementul speră să revină pe profit în 2017.


Avem deplină încredere în conducerea Deutsche Bank și vom acorda, ca acționari, sprijin băncii când va fi necesar”, a afirmat un purtător de cuvânt al conglomeratului chinez HNA Group.

Povara totală a cheltuielilor cu amenzile și cu înţelegerile cu autorităţile financiare ale pieţelor financiare ale lumii se ridică la 16,5 miliarde de euro.

Expansiunea chineză – marile tranzacții în Europa anului 2016

Achiziţiile chineze peste hotare au însumat circa 200 de miliarde de dolari anul trecut aproape jumătate concentrându-se în Europa (46 mld. USD) şi în SUA (48 ml. dolari), potrivit rapoartelor firmei de cercetare MERICS şi casei de avocatură Baker McKenzie citată de un cotidian chinez, specializate în China.

Creşterile au fost suficient de îngrijorătoare şi pentru guvernul de la Beijing, încât acesta să introducă anumite restricţii, la sfârşitul anului trecut.

Chiar şi în condiţiile restricţiilor, companiile chineze aşteptau, în decembrie 2016, aprobarea autorităţilor pentru investiţii de 28 de miliarde de dolari, potrivit CRBA  capital Markets.

Cele mai mari tranzacții chineze în Europa din 2016 au fost:

  • Tencent a dat 6,7 miliarde euro pe firma finlandeză de jopcuri Supercell;
  • Midea, 4,4 mld. Euro pe compania germană de robotică Kuka;
  • HNA, 2,3 mld. europ pe firma irlandeză de leasing de aeronave Avolon;
  • Ctrip, 1,6 mld. euro pe platforma de turism britanică Skyscanner;
  • Beijing Enterprises, 1,4 mld euro pe EEW Energy din Germania euro;
  • Shandong Ruyi Technology, 1,3 mld. euro de investiții pe compania de modă franceză SMCP Group;
  • Wanda AMC, 1,1 mld euro pe grupul cinematografic U.K Odeon & UCI, potrivit MERRICS.

La rândul său, HNA deţine Hainan Airlines, al patrulea cel mai mare operator aerian din China, iar anul trecut a luat cu asalt Ingram Micro, un grup IT din SUA. HNA mai controlează și Carlson Hotels, proprietarul brandului american Radisson, și 13% din compania aeriana Virgin Australia, potrivit FT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: