miercuri

24 aprilie, 2024

19 mai, 2015

burkina_faso-42668Al-Mourabitoune, gruparea jihadistă salafistă din Sahel, afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează Mediafax.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, care „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, se afirmă în înregistrarea audio.

Reacția MAE


Potrivit unui comunicat de presă emis marți, MAE analizează în regim de urgență veridicitatea știrii transmise de agenţia Al-Akhbar.

Celula de criza interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acțiune pentru instituțiile şi autoritățile cu responsabilităţi în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflaţi în afara teritoriului României”, aprobata de CSAT în ședința din data de 3 aprilie 2013, analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio privind-ul pe cetățeanul român.

Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio.

Celula de criza interinstituțională convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele şi metodele specifice de acțiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.


De asemenea, Celula de criza interinstituțională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României.”, afirmă comunicatul.

Informațiile inițiale

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile de către autorități.

Românul are cetățenie franceză și lucra la o mină administrată de Pan African Minerals, o companie a româno-australianului Frank Timiș.

Inițial, presa internațională a vehiculat teoria conform căreia cel răpit, Gherghuţ Lulian, este victimă a unui grup de terorişti din Mali, probabil rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, care ar fi dus victima în Mali sau în Niger.

Surse din industria mineritului au declarat presei africane că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals, compania pentru care lucra Gherguț Lulian, a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală din zona minei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: