joi

15 august, 2024

6 august, 2024

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, şi ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, au discutat, luni, la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare Aerospaţială Elie Carafol despre proiectul unei drone româneşti, realizată din componente construite de specialişti români.

”Am găsit împreună soluţii pentru ca MCID şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să construiască un prototip pentru drona românească, un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”, a transmis, luni, ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Acesta a explicat că se vor folosi echipamente de optoelectronică proiectate de către români şi sisteme informatice româneşti inovatoare.


”Începând cu joi, grupul de experţi va începe lucrul pentru definirea temei/temelor de cercetare/dezvoltare a dronelor”, a transmis, la rândul său, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea.

Oprea afirmă că ”există creativitate în cadrul institutelor de cercetare, INCAS având deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone”.

”Am văzut studii, prototipuri, echipamente şi sisteme funcţionale care îmi dau siguranţa că împreună cu companiile din industria de apărare cu capital privat şi de stat, cu companii care inovează permanent în domeniul softurilor, al inteligentei artificiale, microelectronicii sau optoelectronicii proiectul pentru industrializarea dronelor româneşti poate deveni realitate”, a mai transmis ministrul Economiei.

Dinamica pieței, stimulată de războiale și tensiunile în creștere de-a lungul globului

Escaladarea tensiunilor geopolitice și a conflictelor din întreaga lume au sporit cererea de drone militare, care pot executa misiuni de supraveghere, recunoaștere și operațiunile de luptă.


Această cerere crescută extinde în continuare dimensiunea pieței dronelor militare, inițiativele de modernizare a apărării prezentând oportunități importante de dezvoltare în perioada 2024-30.

Dimensiunea globală a pieței dronelor militare a fost evaluată la aproximativ 20,21 miliarde de dolari în 2023.

Piața dronelor militare este propulsată de diverși factori, inclusiv contribuția dronelor militare la furnizarea de informații în timp real pentru personalul militar și la facilitarea luării rapide și în cunoștință de cauză a deciziilor.

Folosirea acestora ajută personalul militar să reducă riscurile prin permiterea operațiunilor de la distanță, ceea ce este deosebit de important în medii periculoase cu activitate inamică ridicată sau cu expunere la amenințări chimice sau biologice.

Se estimează că piața globală a dronelor va ajunge la 260 de miliarde de dolari până în 2030, cu o rată anuală de creștere de 27% în perioada de prognoză 2022 – 2030.

Cu o cotă de piață de 38%, America de Nord va deveni probabil principala regiune a industriei pe parcursul perioadei de prognoză, datorită favorabilității crescute din partea guvernelor, dezvoltării tehnologiei dronelor și cererii în creștere din partea consumatorilor din mai multe industrii.

Războiul a transformat Ucraina într-unul din cei mai importanți actori din industrie

În contextul războiului declanșat de Rusia, producția ucraineană de drone a devenit o prioritate strategică națională. Potrivit președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, țara va produce mai mult de un milion de drone în 2024.

Aceasta include diverse tipuri de modele de drone, nu doar drone FPV mici pentru țintirea personalului și a vehiculelor blindate pe câmpul de luptă, notează Atlantic Council.

Până la începutul anului 2024, Ucraina ar fi ajuns din urmă Rusia în ceea ce privește producția de drone kamikaze, cu caracteristici similare dronelor iraniene Shahed de mari dimensiuni utilizate de Rusia pentru a ataca infrastructura energetică ucraineană. Acest progres se datorează în mare măsură cooperării dintre organismele de stat și producătorii privați.

Dronele marine reprezintă o altă poveste de succes ucraineană. Din februarie 2022, Ucraina a utilizat drone marine dezvoltate la nivel național pentru a avaria sau scufunda aproximativ o treime din întreaga Flotă rusă din Marea Neagră, forțându-l pe Putin să retragă majoritatea navelor sale de război rămase din Crimeea ocupată în portul Novorossiysk din Rusia.

Noile măsuri defensive rusești sunt întâmpinate în mod constant cu drone marine ucrainene modernizate.

În mai 2024, Ucraina a devenit prima țară din lume care a creat o întreagă ramură a forțelor armate dedicată războiului cu drone. Comandantul acestei noi ramuri de drone, Vadym Sukharevsky, a identificat diversitatea producției de drone a țării drept un atu major.

În calitate de utilizator final, armata ucraineană este interesată de o selecție cât mai largă de producători și produse. Până în prezent, au fost semnate contracte cu mai mult de 125 de producători.

Foto: Dronă marină. Sursă: Atlantic Council

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Puerila abordarea.
    Armata vrea sa construiasca o drona ( aeriana, navala, terestra ?!?!) ca sa avem si noi drona noastra.
    Ok, care este cerinta militara ? Ce nevoie militara se acopera cu proiectul asta ?
    Armata nu stie, va stabili o comisie, ulterior. Important e sa facem o drona.

    10 ani mai tarziu se va scrie despre „drona romaneasca” asa cum se scrie despre proiectul AI guvernamental „Ion”: in bascalie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Puerila abordarea.
    Armata vrea sa construiasca o drona ( aeriana, navala, terestra ?!?!) ca sa avem si noi drona noastra.
    Ok, care este cerinta militara ? Ce nevoie militara se acopera cu proiectul asta ?
    Armata nu stie, va stabili o comisie, ulterior. Important e sa facem o drona.

    10 ani mai tarziu se va scrie despre „drona romaneasca” asa cum se scrie despre proiectul AI guvernamental „Ion”: in bascalie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: