duminică

28 aprilie, 2024

8 februarie, 2024

Guvernul a aprobat joi o OUG prin care se formează un grup de 15 juriști din Ministerul de Finanțe și Secretariatul General al Guvernului ce va gestiona toate informațiile deținute de instituții în legătură cu obiectul litigiilor în care este implicat statul.

10 din cei 15 juriști fac parte din structura Ministerului de Finanţe şi se ocupau şi până acum de aceste litigii, iar lor li se adaugă cinci juriști din SGG. Salariile acestora vor fi majorate cu 50%, prevede OUG, pentru a face atractive aceste posturi deosebit de important și cu mize uriașe.

Reprezentarea în litigiu se va face în continuare prin case mari de avocatură ce au specialiștii și experiența necesare.


”Prin ordonanţă de urgenţă astăzi s-a constituit la nivel guvernamental, la nivel de Minister de Finanţe şi la nivel de Secretariat General al Guvernului, un nucleu format din 15 persoane, jurişti, care trebuie să gestioneze toate informaţiile pe care le pot avea alte ministere sau entităţi ale statului cu privire la litigiile în desfăşurare sau în viitor ale statului român, similare cu cele Roşia Montană sau Pfizer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

”Acest nucleu constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent, prin care Ministerul Finanţelor oricum avea responsabilităţi de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informaţiile la nivel guvernamental”, a mai spus Mihai Constantin.

Funcționarii și demnitarii care au gestionat problema ce face obiectul unui litigiu, obligați să fie martori și să participe la audieri, atunci avocații le-o cer

OUG instituie, printre altele, obligația persoanelor care au îndeplinit sau îndeplinesc anumite atribuții în cadrul instituţiilor și autorităţilor publice care au gestionat problematica ce face obiectul litigiilor internaționale, inclusiv demnitarii, să participe la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridică în respectivele litigii.

Totodată, se reglementează că persoanele respective nu pot refuza să semneze declarațiile de martori, să participe la audierile orale programate și să semneze orice alte documente procedurale specifice fiecărui litigiu internațional, dacă se apreciază de către avocații care asigură reprezentarea juridică că informațiile sau documentele deținute de acestea sunt utile pentru sprijinirea apărărilor României sau a ministerelor.

Se așteaptă pronunțarea în dosarul Roșia Montană


România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre din cauza imposibilității exploatării aurului de la Roșia Montană, scrie Digi24.ro. România riscă să plătească despăgubiri de cel puțin două miliarde de dolari.

Reamintim că, în 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Gabriel Resources a solicitat inițial statului român, prin actele depuse la dosar, despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a afirmat compania.

(Citește și: Ședință de urgență pe tema barajului fisurat de la Roșia Montană: Apa este evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: