miercuri

24 aprilie, 2024

10 octombrie, 2013

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, îi va convoca la minister pe consultanţi şi pe angajaţii care au lucrat la privatizarea CFR Marfă pentru a stabili soluţia juridică în acest caz, respectiv oprirea sau continuarea contractului încheiat cu câştigătorul procedurii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.

Ministrul Ramona Mănescu și premierul Victor Ponta s-au întâlnit joi pentru a discuta situația privatizării CFR Marfă, care se apropie de deznodământ – pe 14 octombrie, cumpărătorul GFR trebuie să plătească restul de 170 de milioane de euro, după care devine proprietarul unui pachet de 51% din acțiunile CFR Marfă.

Stadiul procesului de privatizare a devenit incert, după ce patronul GFR, Gruia Stoica, a dat în ultimele 24 de ore mai multe declarații că nu va vira banii până nu sosește decizia Consiliului Concurenței.


În condițiile acestea, finalizarea privatizării la termenul prevăzut în Hotărârea de guvern era imposibilă, întrucât Consiliul Concurenței a explicat încă de acum câteva săptămâni că o asemenea investigație poate dura și cinci luni, maximum înscris în lege. Președintele Bogdan Chirițoiu a atras însă atenția că încheierea vânzării pachetului majoritar de la CFR Marfă se poate face și în lipsa acestei decizii.

Inițial, Gruia Stoica a insistat că nu există niciunde în Europa, nici măcar în România, tranzacție încheiată înaintea avizului Concurenței. Dacă autoritățile declară pe 14 octombrie eșuarea privatizării, a amenințat patronul GFR, el va da statul în judecată. Câteva ore mai târziuel  s-a răzgândit.

Gruia Stoica revine: Plătim și fără avizul Concurenței

O nouă răsturnare de situație s-a produs chiar în timp ce premierul și ministrul Transporturilor discutau joi despre privatizarea CFR Marfă.

La numai câteva ore după ultima declarație referitoare la posibila rezolvare în instanță a conflictului, Gruia Stoica a declarat, pentru MEDIAFAX, că este gata să plătească cele 170 de milioane de euro la termen, pe 14 octombrie, fără să mai aștepte decizia Consiliului Concurenței.


Dar, cu o condiție, a mai spus el – vânzătorul să-și îndeplinească toate obligațiile asumate.

„Suntem pregătiţi să facem această plată, în condiţiile în care vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor contractuale. (…) Nu mai vreau să stau cinci luni până dă avizul Consiliul Concurenţei. Eu spun aşa: Sunt pregătit să plătesc această sumă de bani înainte de a primi avizul Concurenţei, care poate să fie pozitiv sau negativ, îmi asum această responsabilitate, şi mai mult decât atât, îmi asum acest risc de a mă costa mai mult cele şase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau să ştiu dacă vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor din contract”, a declarat Stoica pentru MEDIAFAX.

Ședință de urgență la Minister

Puțin timp după aceasta, premierul Victor Ponta a ieșit din întâlnirea cu ministrul Transporturilor și a anunțat că a trimis-o pe Ramona Mănescu la Minister să facă ședință urgentă cu cei implicați în privatizare:
„Am stabilit că doamna Mănescu merge din nou la Ministerul Transporturilor, cheamă consultanţii, îi cheamă pe cei din minister care au lucrat şi urmează să anunţe soluţia juridică, şi anume se opreşte contractul, se continuă…e ceva ce nu se decide politic, ci se decide în baza prevederilor legale şi a ofertei iniţiale”, a spus premierul Ponta.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de termenul limită, GFR a depus avansul de aproximativ 20 de milioane de euro.

Președintele Consiliului Concurenței: Am atenționat Guvernul încă din vară că pot apărea confuzii

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat pentru AGERPRES că a sesizat încă din vară Guvernul că există o confuzie în ceea ce privește termenul finalizării privatizării: ”Am atenționat Guvernul că textul Hotărârii de guvern poate să nască ideea că plata sumei se poate face după avizul Consiliului Concurenței. Acolo sunt câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru ca tranzacția să fie finalizată, iar una dintre ele este avizul Consiliului”.

”Nici în acest moment notificarea depusă de GFR nu este completă, iar termenele noastre curg din momentul în care primim toată documentația”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: