vineri

26 aprilie, 2024

15 ianuarie, 2020

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Maramureș încep miercuri procedura de eutanasiere și incinerare a păsărilor din ferma de găini din localitatea Seini, unde a fost confirmată gripa aviară.

Este primul focar apărut în ferme după criza din 2005 – 2006, când au fost incinerate sute de mii de păsări din gospodării și ferme sau aflate în libertate. Spre deosebire de acea criză, care a intrat în România dinspre Ucraina, prin intermediul păsărilor sălbatice, acum, epidemia s-a propagat dinspre centrul Europei.


Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus ce poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi sălbatice. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor.

Apariția viruslui în România era așteptată, după ce mai multe focare au apărut încă din 2018 în Bulgaria și apoi în Europa Centrală.

Situația din UE s-a complicat de câteva luni, după ce în Polonia a identificat în total nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogen, ce evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski.

Comisia Europeană a demarat imediat adoptarea deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, pe 16 – 17 ianuarie urmând să aibă loc la Bruxelles o sesiune specială la care vor participa și reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Măsurile luate după confirmarea focarului de la ferma din Seini


A fost sistată imediat comercializarea produselor fermei, iar miercuri începe procedura de eutanasiere și incinerare a păsărilor.

De asemenea, a comunicat prefectura Maramureș:

  • s-a procedat de către DSVSA Maramureș la informarea medicilor veterinari, a societăților comerciale cu același profil din zonă, a populației, dar și a personalului medical din zonă despre boală, despre măsurile specifice care trebuie respectate
  • a fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști
  • s-a restricționat mișcarea păsărilor din zona de protecție
  • după eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției

Autoritățile județene din Maramureș roagă populația să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.

Focarul a apărut după ce ANSVSA a luat măsuri de prevenire

ANSVSA susține că a început să ia măsuri de prevenire imediat după ce a primit alerta Comisiei Europene și în conformitate cu reglementările comunitare, adică înainte de apariția acestui focar.

Într-un comunicat transmis vineri, 10 ianuarie, Autoritatea preciza că a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni intarea și răspândirea în România a gripei aviare.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre importate din statele unde a izbuncit epidemia.

În paralel, au fost informați și  crescătorii de păsări, despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

Polonia, țara de unde România importă cele mai multe ouă

Autoritatea explica în comunicatul de presă emis vineri că monitorizează prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comertul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre (RASFF) și transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES) având ca destinație România.

S-a discutat, totată cu autoritățile veterinare din Polonia, care au oferit părții române asigurări că au fost aplicate toate măsurile legale și că din zonele supuse restricțiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din păsăre.

Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menționate, neconformități cu privire la păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din pasăre, transmitea ANSVSA.

Polonia, țara europeană cea mai afectată de gripa aviară, este statul de unde România importă cele mai multe ouă  (3.899,16 tone, în primele nouă luni din 2019), dar pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria (4,17 milioane euro), conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate Agerpres.

Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) a cerut interzicerea importurile de carne de pasăre și de ouă din Polonia, din cauza gripei aviare cu care această țară se confruntă, potrivit publicației de profil  Fermier în România.

Gripa aviară apare în plină epidemie de pestă porcină

O eventuală epidemie de aviară ar pune o presiune suplimentară pe agricultura românească, confruntată cu o epidemie de pestă porcină ce nu a fost niciodată ținută sub control.

(Citiți și: „Pesta: porcină sau guvernamentală? Efecte economice după 14 ani de interdicție a exporturilor”)

La numai un an de la ridicarea interdicției la exportul de carne de porc (interdicție ce a durat aproximativ 14 ani), în iulie 2017 a fost idnetificat primul focar de pestă porcină.

Săptămâna trecută, erau afectate 246 de localități din 25 de județe, cu un număr de 585 de focare (dintre care opt focare în exploatații comerciale).

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 551.799 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreți.

România este țara cu cele mai multe focare din toată UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: