Peste 20.000 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe au oprit lucrul luni dimineaţă, potrivit federației sindicale Alianţa Naţională Sed Lex. Protestul spontan a fost declanșat din cauza proiectului legii salarizării, proiect ce ar duce la diminuarea salariilor angajaților din MFP, dacă ar fi adoptat în forma actuală, potrivit sindicaliștilor.
„Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare.
„Guvernul României, decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se arată într-un comunicat al sindicatului.
Pe de altă parte, ANAF a propus Guvernului menţinerea sporului de 15%, care este omis în proiectul de lege, potrivit unui comunicat al ANAF, emis luni.
„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor și al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale să își reia lucrul și îi asigur că, în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite și să găsim soluții în vederea bunei functionări a activității instituției”, a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
Protestatarii solicită revizuirea grilelor de salarizare din proiectul de lege, astfel încât „să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc)”, mai spune comunicatul.
Protestatarii avertizează că greva are o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce ar putea duce la „blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul”.