marți

16 iulie, 2024

10 iunie, 2024

Noul Parlament European, în care partidele de dreapta dețin o pondere mai mare, va întâmpina dificultăți majore pentru promovarea politicilor agresive ale stângii în materie de climă. Însă majoritatea politicilor ecologice actuale ale Europei, care plasează UE în poziția de lider mondial în domeniu, vor rămâne cel mai probabil neschimbate, au declarat europarlamentari, oficiali ai Comisiei Europene și analiști citați de Reuters.

Rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare pentru Parlamentul European arată câștiguri însemnate pentru partidele de dreapta, o relativă constanță pentru cele centriste și un recul puternic al socialiștilor și ecologiștilor.

„Nu cred că vom reveni asupra politicilor (climatice). Dar cred că va fi mai complicat să declanșăm noi politici”, a declarat pentru Reuters, Bas Eickhout, șeful grupului Verzilor din Parlamentul European.


Măsurile UE privind schimbările climatice în următorii cinci ani vor depinde de viitoarea Comisie Europeană, care este responsabilă de propunerea legilor în UE. Dar noul Parlament European va avea un cuvânt de spus cu privire la fiecare nouă politică verde.

Rezultatul alegerilor de duminică indică un număr mai mic de voturi pentru aprobarea noilor măsuri climatice ale UE.

Politicile climatice trecute în plan secund de partidele de dreapta

„Toate politicile noi vor fi mai greu de adoptat. Dar o schimbare radicală este foarte puţin probabilă”, a declarat Krzysztof Bolesta, secretarul de stat pentru climă al Poloniei, pentru Reuters.

„Este posibil ca noi măsuri mai drastice să fie amânate, mai ales din motive populiste”, a fost de acord Julian Popov, care până în aprilie a fost ministrul mediului al Bulgariei, membru al PE.


Acest lucru ar putea avea consecințe pentru atingerea următorului obiectiv climatic al UE în 2040, etapă pentru realizarea obiectivului final al UE de zero net emisii în 2050. Comisia UE a sugerat că obiectivul pentru 2040 ar trebui să fie o reducere dură a emisiilor cu 90%, dar are nevoie de aprobarea atât din partea țărilor UE, cât și a Parlamentului.

Viitoarea Comisie Europeană și Parlamentul se vor confrunta, de asemenea, cu decizii dificile cu privire la introducerea de noi politici pentru a restrânge activitatea economică din UE în scopul obținerii rezultatului dorit în 2040.

Aceasta include agricultura, un sector ale cărui emisii abia au scăzut din 2005. Dar, după luni de proteste în întreaga Europă din partea fermierilor furioși, politicienii și-au pierdut orice apetit pentru măsuri care duc la creșterea prețului alimentelor, în condițiile în care cetățenii se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii zeci de ani.

Inversarea trendului climatic va fi foarte dificilă

Dar dacă înăsprirea măsurilor climatice se va confrunta cu o opoziție puternică în noul Parlament European, renunțarea pe scară largă a zecilor de legi climatice adoptate în ultimii cinci ani va fi dificlă din punct de vedere juridic.

Aceste politici – care includ obiective de energie regenerabilă și un regim consolidat al prețului carbonului pentru producția de energie și industrie – sunt incluse în legislația UE și sunt deja implementate în cele 27 de state membre ale blocului.

Iar multe legi deja produc efecte. Emisiile UE au scăzut cu aproape o treime față de nivelurile din 1990, iar Europa instalează capacitate de producție de energie eoliană și solară cu o viteză record.

Unele măsuri deja adoptate vor fi atacate de viitorul Parlament

Totuși, în campania electorală s-au făcut auzite multe voci din partea dreptei de a renunța la unele politici Green Deal – în special interzicerea în UE din 2035 vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel. Această măsură are o clauză de revizuire din 2026, asupra căreia Parlamentul va avea un cuvânt greu de spus.

„A fost o nebunie ideologică, care trebuie neapărat corectată”, a declarat prim-ministrul italian Georgia Meloni pentru revista online Open săptămâna trecută.

Trei diplomați europeni au evidențiat politica privind mașinile din 2035 drept unul dintre subiectele cu care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va confrunta fiind presiuni puternice pentru anulare, inclusiv din partea unor parlamentari din Partidul Popular European, de centru-dreapta. Iar Von der Leyen are nevoie de sprijinul majorității din noul Parlament European pentru a câștiga un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene.

Socialiștii (PSE) vor să meargă mai departe cu Green Deal

Giacomo Filibeck, secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), a avertizat Partidul Popular European (PPE) că stânga nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru câștigarea unui nou mandat la șefia Comisiei Europene dacă aceasta încearcă să construiască o coaliție cu grupuri pe care socialiștii le consideră ca fiind de extrema dreaptă, ca ECR, pentru a obține cele 361 de voturi de care are nevoie pentru a fi realesă.

„Dacă lărgirea coaliției… merge într-o altă direcție care nu îi cuprinde pe Verzi, nu putem negocia”, a spus el în timpul evenimentului Politico privind degringolada electorală din UE imediat după aflarea rezultatelor parțiale. „Dacă (PPE) este cu ECR, nu mai este cu noi”, a adăugat el, referindu-se la coaliție.

Filibeck a prezentat, de asemenea, principala cerință pentru coabitare în PE. Sprijin pentru elbaorarea de noi politici verzi. „Credem că Green Deal-ul ar trebui să continue și ca să devină un acord social ecologic”.

(Citiți și: ”Interviu Marian-Jean Marinescu / Industriile au avut o reacție tardivă la politicile Green Deal. Așteptăm studiul de impact făcut de Mario Draghi”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: