Digital și ecologic - prioritățile Greciei în folosirea fondurilor de relansare - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Digital și ecologic – prioritățile Greciei în folosirea fondurilor de relansare

27 noiembrie, 2020

Grecia intenționează să cheltuiască mai mult de jumătate din cele 32 de miliarde de euro pe care le va obține din fondul de redresare al Uniunii Europene pentru proiecte de transformare ecologică și digitală, a declarat miercuri ministrul adjunct de finanțe, potrivit Euractiv.

Bugetul pe termen lung al UE, împreună cu fondul UE de 750 de milioane de euro vor oferi, în total, 1,8 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să repare daunelor economice cauzate de pandemia de COVID-19.

Grecia urmează să obțină 19,4 miliarde de euro subvenții și 12,7 miliarde de împrumuturi în următorii șase ani, echivalentul a aproximativ 16% din produsul său intern brut.


”Este o oportunitate unică și istorică pentru Grecia”, a declarat ministrul adjunct al finanțelor Theodore Skylakakis, într-o prezentare a planului de redresare a țării.

Skylakakis a precizat că 58% din subvenții, sau 8,3 miliarde de euro, vor fi investite în proiecte de energie regenerabilă, inclusiv conectarea insulelor la rețeaua electrică continentală, dezvoltarea rețelei 5G și realizarea infrastructurii pentru mașinile electrice.

Grecia, care a pierdut un sfert din PIB în ultimul deceniu de frământări economice și financiare, a ieșit din recesiune în 2017, economia fiind puternic afectată de izbucnirea crizei sanitare și economice din acest an.

Guvernul proiectează o contracție economică de 10,5% în 2020 și o revenire de 4,8% în 2021.


„Vorbim despre o mulțime de fonduri … planul nostru va combina investițiile cu reformele”, a spus Skylakakis.

Aproximativ 8,1 miliarde de euro din subvenții UE vor fi cheltuite pentru a sprijini ocuparea forței de muncă, a dezvolta competențe și pentru a finanța investiții private.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul planului de recuperare și reziliență, deschis consultării publice, va folosi, de asemenea, 12,7 miliarde de euro din împrumuturile de la UE pentru a atrage investitori privați în finanțarea proiectelor care să transforme Grecia într-o economie verde, orientată spre export.

Ministrul a declarat că primele debursări din fondul european sunt așteptate în iunie sau iulie anul viitor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr