luni

15 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2020

Rusia a început să livreze gaze naturale spre Europa prin noul gazoduct TurkStream, a declarat duminică directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul rețelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, potrivit Agerpres.

În conformitate cu strategia sa care vizează ocolirea Ucrainei, Rusia a decis să construiască gazoductul TurkStream via Marea Neagră și să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltică.

„Livrările de gaze naturale rusești, nu doar pentru noi dar şi pentru Grecia şi Macedonia de Nord, se realizează cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granița Bulgariei cu Turcia” a declarat duminică directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.


Anterior, grupul rus Gazprom a informat că a începând cu data de 1 ianuarie 2020 a început să livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, înlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina și România. Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei și aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.

Vladimir Malinov a mai spus că în prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizată şi a adăugat că este posibil ca această conductă să fie utilizată în sistem revers pentru a transporta gaze naturale rusești spre Ucraina, Republica Moldova şi Ucraina, dacă va exista cerere în acest sens. „Începând cu 1 ianuarie 2020 nu există livrări de gaze naturale via conducta Trans-Balkan. Cu toate acestea, sistemul nostru este gata să absoarbă acest flux. Livrările în sistem reverse flow, ca parte a unui concept privind un coridor vertical al gazelor naturale, sunt posibile iar dacă piața este interesată, gazele naturale pot fi transportate în toate direcțiile” a spus Malinov.

Gazoductul TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusești din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piața locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienților din Europa de Sud-Est.

În luna septembrie 2019, Bulgaria a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcția unui gazoduct care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale rusești către Serbia, de la granița Bulgariei cu Turcia. Sofia speră că această conductă, cu o lungime de 474 de kilometri, denumită Balkan Stream, va deveni operațională încă din 2020.


Deși Rusia și Ucraina au semnat la finele anului trecut un nou acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa, volumul livrărilor ar urma să scadă de la 65 miliarde metri cubi în 2020 până la 40 miliarde metri cubi pe an între 2021 și 2024.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: